Hercegovina Naše priče Vijesti

Uz angažovanje stručnog lica do ljepšeg i funkcionalnijeg enterijera

Zadatak dizajnera enterijera nije da nacrtaju klijentu ono što je sam zamislio, već da osmisle enterijer kakav nije ni sanjao, a sa ovim se slaže i projektant unutrašnje arhitekture Vedrana Vukašinović.

Vještina lijepog uređenja unutrašnjeg prostora je moderno i relativno novo zanimanje, koje je do nedavno bilo veoma neobično na našem prostoru, a s obzirom da se prva sa diplomom Fakulteta za dizajn iz Beograda vratila u rodni grad, može se reći da je sa Vedranom ova profesija zaživjela na prostoru istočne Hercegovine.

„Od malih nogu sam zaljubljenik u esetetiku, kojoj sam uvijek pridavala ogroman značaj. Znala sam da ću se u životu baviti nečim što je lijepo, samo je pitanje bilo da li će to biti moda ili nešto drugo. Ipak za uređenje enterijera odlučila sam se prvenstveno zbog ljubavi i uživanja u lijepom ambijentu“, rekla je Vukašinovićeva.

Kako je navela mnogo značaja pridaje detaljima i potpunom ugođaju u prostoru, te smatra da svojim doprinosom pomaže i ostalima da i njihov životni prostor bude funkcionalniji, lakši i ljepši.

U višegodišnjoj karijeri može se pohvaliti realizacijom brojnim uspješnih projekata, a među najnovijima je uređenje hotela „Rajska dolina“ na Jahorini, koji predlaže svim sugrađanima da posjete.

 „Pored osmišljavanja dizajna brojnih prostora, privatnih stanova ili kuća,  posebno bih istakla i novootvoreni Hair studio Sneža, Hercegovačku kuću i Stomatoločku ordinaciju u Sarajevu“, istakla je mlada dizajnerica i dodala da je u pripremi još grandioznih projekata za koje će se uskoro znati.

Kako je rekla , najjužniji grad Srpske prati svjetske trendove, te Trebinjcima nije strano angažovanje dizajnera enterijera pri uređenju svojih stanova, kuća i poslovnih prostora.

„Interesovanje za angažmanom stručnih lica za opremanje životnog prostora u našem kraju je sve veće, te bez obzira na tešku situaciju sa pandemijom korona virusa sa kojom smo suočeni, i dalje punim i ubrzanim tempom kreiramo lijepe prostore“, kazala je Vukaašinovićeva.

Što se tiče finansija, investitori skoro uvijek ograniče sredstva za uređenje prostora, ali uz maštu, čije je posjedovanje u ovom poslu neophodno, profesionalizam i dobar efekat ni tada ne izostaju.

„Do sada je bilo veoma malo projekata u kojima budžet nije bio ograničen. Ali bez obzira na to, prilagođavam se svim zahtjevima klijenata kako bi napravili djela u kojima će mušterije uživati i biti zadovoljne“, naglasila je dizajnerka.

Prema njenim riječima, pandemija korona virusa nije umanjila interesovanje za angažovanjem projektanata unutrašnjeg enterijera, ali je značajno uticala na njihov rad.

„Mnogo je oboljelih, te firme nisu u mogućnosti da funkcionišu na normalan način, kako kod nas, tako i kod naših dobavljača iz Italije i Turske. Ipak srećni smo što radimo i što smo uspjeli da opstanemo, jer mnogi to nisu izdržali“, rekla je Vukašinovićeva.

Kreativna dizajnerka rekla je da za nju svaki prostor predstavlja poseban izazov, bilo da se radi o površini od deset ili više od 2000 m2 želi da uz malo mašte od svakog mjesta napravi pravo uživanje ljudima koji u njemu borave.

„Britansku dizajnerku Kelly Hoppen smatram svojim uzorom, jer mi se njeni enterijeri mnogo dopadaju. S obzirom da su nam uskraćena putovanja, inspiraciju pronalazim na internetu, ali ipak najviše se oslanjam na samu sebe i trudim se da prostore kreiram na svoj način“, navela je Vukašinovićeva.

Što se tiče trendova u dizajniranju enterijera ove godine je mnogo toga bilo zastupljeno, ali su ipak prednjačile pastelne boje, prije svega zelena, koje je i sama primjenjivala. Pored toga, dosta je zastupljen kamen, odnosno pločice u velikim formatima, koje joj je bilo zadovoljstvo da koristi u brojnim projektima.

„U narednom periodu se nadam da će se zadržati isti trendovi uz neke dopune sa dodatnim elementima. Mada, sve ostaje na projektantima. Trebamo osmisliti šta ćemo napraviti da bude interesantno za primjenu u uređenju prostora u budućnosti“, kazala je inovativna dizajnerka i dodala kako ne voli da ponavlja ništa iz prethodnih radova, jer svaki projekat treba da ima svoju priču i novi doživljaj.

Za kraj, dala je savjet da bez obzira čime se bavimo, ako želimo da postanemo uspješni moramo biti spremni na mnogo odricanja, a baš tako je i kod projektanata.

„Moja druženja sa kolegama uglavnom budu žalbe na previše posla i rad do kasno u noć. Tako da svi školarci, koji žele da izaberu ovu profesiju treba prije svega da znaju da ovaj posao nije samo crtanje nego da mnogo koraka treba preći da bi se došlo do finalnog proizvoda“, objasnila je Vukašinovićeva.

Mladoj i uspješnoj projektantici unutrašnjeg enterijera tek se smiješe veliki projekti, a najavljuje i otvaranje još jedne poslovnice cvećare “Kaktus” sa gift shop-om, čijeg je enterijera takođe autor, a nalazi se u novootvorenom “Kort” marketu u Trebinju.

 

Ivana Kardum

HP, decembar 2020.

BONUS VIDEO

Slični članci

U galeriji Kulturnog centra Trebinje otvorena izložba grafika Marije Kapisode (FOTO)

Urednik

Projekat „Socijalizacija djece Republike Srpske“ – Šeranić svirao, pjevao, pa zaigrao kolo sa učesnicima

Urednik

Vozačima oprez – Pojačana frekvencija vozila, posebno na granični prelazima

Urednik

U ponedeljak počinje „Ljetni turnir u malom fudbalu Gacko 2024“

Urednik

Predstojeća noć će biti tropska: Danas do 40 stepeni!

Urednik

Posebna „last minute“ ponuda u Apartmanima Knežev konak u Gradu Sunca

Urednik

Priča koja vraća vjeru da ipak dolaze ljepša vremena: Željko iz Srbije donira jetru mladom Mostarcu

Urednik

Na mističnom mjestu u Hercegovini temperatura nikad ne prelazi 11 stepeni (VIDEO)

Urednik

U nedjelju promocija “Snowlion” sladoleda u “Aqua parku – Sunčana vrela”

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više