Hercegovina Uncategorized Vijesti

Humanitarna organizacija „Srbi za Srbe“ posjetila porodice Milović i Bratić iz Brestica kod Bileće

U selu Brestice kod Bileće preostale su samo četiri porodice. Ipak, u ovom hercegovačkom kršu više je djece nego starijih jer u dvije kuće ima čak desetoro djece. Mladi ovdje vode glavnu riječ!

Bratići su jedna od porodica koje ovo selo čine živim. Prekaljeni u borbi za život u kršu, morali su da postanu jaki kao kamenjar koji gaze. Časni i pravedni, gostoljubivi i razgovorni domaćini dočekali su nas ispred svoje starinske kamene kuće koja već decenijama odolijeva zubu vremena.

Кoliko god su ljeta na ovom hercegovačkom parčetu vrela, toliko su zime hladne. Jednom se desilo da je selo sniježnim nanosima bilo odsječeno, te je helikopter donosio potrebne namirnice. Teren nije samo zimi nepristupačan nego uvijek jer se do njih dolazi strmim makadamom.

Porodicu Bratić čine Miro (35), Ivana (32), Vidak (13), Tomo (10), Radovan (4) i Maja (8 ). Miro se bavi šumom, a imaju i 15 koza i tri krave. Jedino sigurno primanje im je dječiji doplatak od 160 КM.

U njihovoj kući smo se osjećali kao rado viđeni gosti, a pored domaćeg pršuta, sira, kolača i rakije, sigurno nećemo zaboraviti ni hladnu i čistu vodu hercegovačke čatrnje koja nam je ugasila žeđ. Ostali smo zadivljeni i klasičnim hercegovačkim pejzažom, širinom vidika i tišinom kroz koju se katkad prolome samo praporci ovaca i cvrkut kakve udaljene ptice.

Ovo selo nisu mimoišla ni stradanja od neprijateljske ruke čemu svjedoči spomen-obilježje stradalim Brestovčanima 1942. godine, kao i mala kapela.

Bratići su prije par godina počeli graditi kuću bliže školi i gradu, a u Bresticama se namjeravaju i dalje baviti stočarstvom. Кuću, nažalost, nisu u mogućnosti sami završiti, pa im je potrebna pomoć u građevinskom materijalu.

Ova djeca su budućnost Hercegovine i našeg roda. Istrajno odolijevaju u nedaćama, pa ajde svi da se potrudimo da im olakšamo život!

Svi načini za doniranje mogu se naći ovdje:

www.srbizasrbe.org/donacije

 

HP, april 2022.

BONUS VIDEO

Slični članci

FOTO / Praznik odbojke u Gacku

Urednik

Čast i privilegija: Trener Leotara u stručnom štabu Srbije

Urednik

Mlijeko u BiH dva puta skuplje nego u Hrvatskoj, a maslac čak tri puta

Urednik

Učenik napao nastavnika u školi u Crnoj Gori

Urednik

Trebinje nizom aktivnosti njeguje sjećanje na vladiku Atanasija

Urednik

Agencija za statistiku BiH: U 2023. registrovano više od 1,2 miliona vozila

Urednik

Koliko se često traži odgoda početka služenja zatvorske kazne i kad je ona opravdana

Urednik

Trebinje ponovo proglašeno turističkim mjestom: U odnosu na prethodni put, osvojeno novih 50 bodova

Urednik

Novi festival kantautorske muzike početkom maja

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više