Uncategorized

Potrošačka korpa za januar 2.895 KM, prosječna plata 1.320 KM

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSS BiH) izračunao za mjesec januar 2024. godine iznosila je 2.895 konvertibilnih maraka (KM).

Sa druge strane iz SSS BiH navode da je prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za mjesec novembar 2023. iznosila je 1.310 KM, što je posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku. Minimalna plata prema odluci Vlade FBiH je 619 KM.

Ističu da je pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom 45,25 posto, a pokrivenost sindikalne potrošačke korpe minimalnom platom je 21,38 posto.

Navodi se da je prilikom izrade sindikalne potrošačke korpe u obzir uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Korištene cijene

Potrošačku korpu čine sljedeće kategorije: prehrana – 44,42 odsto, stanovanje i komunalne usluge – 13,75 odsto, higijena i održavanje zdravlja – 9,43 odsto, obrazovanje i kultura – 10,36 odsto, odjeća i obuća – 10,36 odsto, prevoz – 4,77 odsto i održavanje domaćinstva – 6,91 odsto.

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za deset stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki.

 

Izvor: Anadolija

BONUS VIDEO

Slični članci

Koliko je 100 KM iz 2018. vrijedilo na kraju prošle godine?

Urednik

Oglas: Prodaje se plac u Mostaćima

Urednik

Povratnici u Mostaru u strahu: Bačeni kamen udar na suživot

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa do 26. decembra

Urednik

Otrovano pet skupocjenih lovačkih pasa, policija ima sumnjivca

Urednik

Službenici će morati ranije na posao

Urednik

Еvo kakvo nas vrijeme očekuje sutra

Urednik

Vlada tvrdi da su naknade nezaposlenima stimulativne, pa ih smanjuje

Urednik

Žrtve seksualne iznude vode dvostruku bitku

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više