Hercegovina Uncategorized Vijesti

Zamak u Trebinju na prodaju za 190.000 maraka

Na stranici hercegovačke agencije za nekretnine „HPM nekretnine“ nalazi se oglas za prodaju srednjevjekovnog zamka u mjestu Staro Slano, desetak kilometara udaljenom od Trebinja, i već je veliki broj ljudi pokazao interesovanje za kupovinu.

U oglasu stoji da je na prodaju jedan od dva samostalna dijela zamka unutar bedema, lociranog na desnoj obali rijeke Trebišnjice, da je površina placa 500 kvadratnih metara, a na njemu je urušena kamena kuća.

„Uz kuću idu dvije kamene kule, jedna četvrtasta, koja je dijeljeno vlasništvo 1/2 sa susjednom nekretninom, i jedna okrugla, koja je vlasništvo prodavca 1/1“, navedeno je u oglasu. Cijena zamka je 97.000 evra ili 190.000 maraka.

Agent za nekretnine ove agencije Jovan Kovač, zadužen za prodaju ove nekretnine,  objasnio je „Nezavisnim novinama“ da se prodaje urušena kuća sa dvije kule unutar srednjevjekovnih zidina, što predstavlja jedinstvenu cjelinu, a da postoji i drugi dio koji je, kako je i očigledno, kasnije nadograđen i on je možda star stotinak godina.

Kaže da, kada su preuzeli prodaju ove nekretnine, ona nije bila pod zaštitom države, ali, s obzirom na to da su u HPM-u svjesni vrijednosti starih građevina, sve zainteresovane svakako upućuju na nadležni Urbanizam i Zavod za zaštitu.

„Ako se neko odluči da kupi i da radi revitalizaciju postojeće tvrđave, svakako bi trebalo da stupi u kontakt sa nadležnima iz Urbanizma i sa Zavodom za zaštitu kulturno-istorijskih spomenika BiH, od kojih treba da dobiju saglasnost šta i kako mogu da rade na ovom objektu“, objašnjava Kovač.

Da će se budući vlasnici morati uzdržavati od svih radova na objektu dok za to ne dobiju odobrenja nadležnih, potvrdili su i u Republičkom zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS, jer je ova nekretnina, kako kažu, od maja 2018. godine na takozvanoj Listi peticije.

Na papirima RUGIPP-a nije upisan teret ove nekretnine, ali Lista peticije podrazumijeva privremenu listu zaštite, pa direktorica Zavoda Jasna Milešević kaže da je potrebno traženja njihove saglasnosti za bilo kakav zahvat na objektu, te da se time svakako ne osporava pravo na prometovanje nekretnine.

„Nekretnina se može prometovati iako je pod zaštitom, ali vlasnik ne može raditi ništa na objektu drugačije od onoga što propiše Zavod i o tome bi kupci trebalo da budu informisani, tako da se kule i cjelokupan objekat mogu obnoviti, ali uz strogo poštovanje preporuka nadležnih, da se ne desi da objekat bude, recimo, u staklu i modernim materijalima, već da se poštuje stara gradnja“, kazala je Mileševićeva.

Građevina je, svakako, vrlo atraktivna i za stanovanje, ali i za različite druge namjene, jer je smještena na svega 10 minuta vožnje od centra Trebinja, pored rijeke, na vrlo zanimljivom lokalitetu.

„Sama činjenica da se zamak nalazi na istorijski strateškom Putu soli između Osmanske imperije i Dubrovačke republike i da je nekada pripadao čuvenoj trebinjskoj familiji Resulbegovića govori o turističkom potencijalu ove građevine, u čijoj okolini ima još mnogo šta da se vidi i i obiđe, poput nekropole koja je u blizini“, dodaje Kovač.

Objekat, doduše, nema vodu, iako je, budući da je pored rijeke, u vremenu kada je bio u funkciji imao razveden sistem vodosnabdijevanja, ali ima priključak struje, odmah je pored magistralnog puta Trebinje – Ljubinje, pa je najpogodniji za turističke svrhe, što su prepoznali i brojni investitori zainteresovani za kupovinu.

Kovač dodaje da im se već obraćalo preko dvadeset potencijalnih kupaca, ozbiljnih kompanija i pojedinaca, među kojim ima i potomaka starih vlasnika.

 

Izvor: Vesna Duka, Nezavisne

BONUS VIDEO

Slični članci

Vesna Pisarević gost u emisiji „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Uskoro letovi iz Mostara za Istanbul ?

Urednik

U subotu veliki koncert Halida Bešlića u Gradu Sunca: Osvojite besplatne ulaznice!

Urednik

VIDEO / Kakvo je stanje na graničnim prelazima u Hercegovini u jeku sezone

Urednik

U Trebinju počeo 67. Festival festivala

Urednik

Izdaje se namješten jednosoban stan na duži vremenski period u Trebinju

Urednik

„Hercegovačka kuća“ proslavila sedmi rođendan

Urednik

Požar na teritoriji opštine Ljubinje pod kontrolom

Urednik

Hidroelektrana „Dabar“ gradi se planiranom dinamikom

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više