Ex YU Vijesti

Alarm za uzbunu: „Djevojčice od 11 godina prodaju svoje eksplicitne snimke za 30 KM?“

Iako je Srbija jedna od mnogobrojnih zemalja u kojoj je prostitucija zabranjena zakonom, svedoci smo da izvestan broj žena prodaje svoje telo za novac bogatim klijentima.

Prethodnih dana mediji su pisali o hapšenju muškaraca koji su posredovali u elitnoj prostituciji, ali i samih akterki koje se često pojavljuju u pojedinim štampanim i televizijskim medijima kao starlete. Kako sve ovo utiče na mlađe generacije i koliko je tanka granica između dobrovoljnog bavljenja prostitucijom i trgovinom ljudima?

Uprkos činjenici da su profili starleta na društvenim mrežama dostupni svim generacijama, ne možemo zbog oskudnih odevnih kombinacija po automatizmu reći da je reč o prostituciji, ali kako kaže Katarina Jonev, koja je ekspertkinja za bezbednost dece na internetu, prisutna je na mrežama.

„Nismo uspeli da suzbijemo pojavu da na Fejsbuku i Instagramu nude svoje telo za novac i promovišu takve aktivnosti. Više me brine što mesecima postoji jedan vid organizovanog kriminala… Devojčice od 11–12 godina se same snimaju i te video-snimke prodaju ljudima, a cena je od 1.500 do 2.000 dinara. To je veći alarm od starleta“, ispričala je Katarina Jonev u emisiji „150 minuta“ na TV Prva.

Ona je i potvrdila informaciju da je nepoznati muškarac azijskog porekla delio letke učenicama škole u Zrenjaninu obećavajući im brzu i laku zaradu kroz posao poslovne pratnje.

„Iza toga se krije prostitucija. Roditelji su se pobunili, jer su im devojčice pokazale letak. Čovek je pritvoren, a tužilaštvo je pokrenulo slučaj“, rekla je Katarina Jonev.

Osim na društvenim mrežama, dečaci i devojčice se za prostituciju regrutuju kroz kladionice i tribine, istakao je Darko Trifunović, profesor sa Fakulteta bezbednosti u Beogradu. Govoreći o elitnoj prostituciji, on ističe da postoji praksa u polju bezbednosti gde se od važnih ličnosti u državi preko devojaka dolazi do informacija.

„Nikada nismo sproveli akciju i utvrdili da li su obaveštajne službe učestvovale na taj način kod naših političara“, rekao je Trifunović, koji smatra da se ovaj problem, osim zakonskim regulisanjem, može rešiti i putem obrazovanja.

„Potrebna nam je bezbednosna kultura mladih kao predmet. Kroz ciklus obrazovanja vi pravite ličnost. Takođe, pored onih koji koriste usluge, treba kažnjavati i one koji podvode“, rekao je Trifunović.

Prema podacima Autonomnog ženskog centra, odavanje prostituciji kažnjava se 4 puta više u odnosu na korišćenje usluga. Novčane kazne su od 50.000 do 150.000 dinara, a zatvorske od 30 do 60 dana. Navodi se da je do sada u praksi prosečna kazna iznosila 30.000 dinara, dok prostitutke svoje usluge naplaćuju od 1.000 do 1.500 dinara.

Dok u okviru prekršajnih sudova postoje presude za elitnu prostituciju, često u medijima vidimo imena žena, a pitanje je – ko su klijenti?

 

Izvor: B92

BONUS VIDEO

Slični članci

U galeriji Kulturnog centra Trebinje otvorena izložba grafika Marije Kapisode (FOTO)

Urednik

Projekat „Socijalizacija djece Republike Srpske“ – Šeranić svirao, pjevao, pa zaigrao kolo sa učesnicima

Urednik

Vozačima oprez – Pojačana frekvencija vozila, posebno na granični prelazima

Urednik

U ponedeljak počinje „Ljetni turnir u malom fudbalu Gacko 2024“

Urednik

Predstojeća noć će biti tropska: Danas do 40 stepeni!

Urednik

Priča koja vraća vjeru da ipak dolaze ljepša vremena: Željko iz Srbije donira jetru mladom Mostarcu

Urednik

Na mističnom mjestu u Hercegovini temperatura nikad ne prelazi 11 stepeni (VIDEO)

Urednik

U nedjelju promocija “Snowlion” sladoleda u “Aqua parku – Sunčana vrela”

Urednik

Đoković oponašao vuka: Zavijanje čuo cijeli Vimbldon (VIDEO)

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više