RS i BiH Vijesti

Alimentacioni fond ostao samo u najavi

Od alimentacionog fonda, čije je osnivanje najavljeno u usvojenom nacrtu zakona o privremenom izdržavanju djece Republike Srpske još u junu 2022. godine, za sada, kako stvari stoje, nema ništa, već je zamisao da se o tom pitanju daju dodatne nadležnosti Fondu za dječiju zaštitu.

O mogućem uspostavljanju alimentacionog fonda, iz kojeg bi se namirivala sredstva za izdržavanje djece čiji roditelji to ne čine, priča se još od 2017. godine, a parlament Srpske je polovinom 2022. usvojio zakon kojim je predviđeno njegovo uspostavljanje. Do danas taj akt nije prošao dalju proceduru usvajanja.

Iz Ministarstva porodice, omladine i sporta RS su u odgovoru parlamentu Srpske naveli da je nakon usvajanja nacrta zakona o privremenom izdržavanju djece održana javna rasprava u avgustu 2022. godine o tom aktu te da je nakon toga napisan i prijedlog pomenutog zakonskog rješenja.

– Taj akt nije otišao ka parlamentu Srpske iz razloga jer je u toku javne rasprave iznesen stav da normiranju ove oblasti treba pristupiti studioznije u smislu kompatibilnosti zakona sa ukupnim pravnim sistemom RS – stoji u odgovoru Ministarstva porodice.

Naglašavaju da je došlo do suštinskih razlika između nacrta i prijedloga predmetnog zakona, odnosno zaokreta od prvobitno planiranog osnivanja posebnog fonda na dopunu nadležnosti Fond dječije zaštite, zbog racionalnijeg iskorišćavanja njegovih kapaciteta.

– Potrebno je sveobuhvatnije analizirati i realnije procijeniti broj korisnika prava na privremeno izdržavanje djece te neophodna sredstva potrebna za sprovođenje tog zakona, odnosno finansiranje stvorenih obaveza roditelja – navode u resornom ministarstvu.

U radnoj grupi za izradu pomenutog zakonskog rješenja navode da su oni odavno završili svoj posao, odnosno u jesen 2022. godine, i to u smislu korekcije da pitanje isplate alimentacija bude dodatna nadležnost Fonda za dječiju zaštitu.

– Da li će alimentacioni fond biti posebna institucija ili će ta nadležnost biti pridodata nekom postojećem, manje je važnosti. Najbitnije je u ovom slučaju isplaćivati sredstva djeci čiji roditelji to ne rade – rekao je “Glasu Srpske” član radne grupe za izradu zakona o privremenom izdržavanju djece Republike Srpske Darko Radić.

Pojedini članovi radne grupe za izradu ovog zakona otkrivaju i da je tokom javne rasprave iznesen stav da je skuplje da se osniva novi fond, već da isplata alimentacije bude u nadležnosti Fonda za dječiju zaštitu.

– Radna grupa je prepravila nacrt i pripremila tekst prijedloga za to, uvažavajući sve okolnosti i taj dokument dostavila resornom ministarstvu. Šta je dalje bilo i zašto forma prijedloga tog zakona nije već godinu i po otišla ka parlamentu, ne znamo – poručili su članovi radne grupe za izradu pomenutog zakona.

Cilj pomenutog zakona je bio da fond stupa na scenu i pomaže djeci u slučaju kada roditelj koji je dužan da uplaćuje alimentaciju to ne radi tri mjeseca zaredom ili najmanje tri mjeseca u posljednjih godinu dana. Od onog trenutka kada fond isplati novac za izdržavanje djeteta, na njega prelaze prava da pokrene postupak protiv neodgovornih roditelja.

– Na mjesto povjerioca u tim slučajevima došao bi fond koji bi sudskim putem natjerao neodgovornog roditelja da isplati onoliku sumu novca koju su oni već uplatili djetetu. Pored toga, morao bi da plati i sudske troškove, a taj novac bi uplaćivan u fond – navedeno je u zakonu.

Međutim, nakon usvajanja nacrta zakona, prema proceduri, rok da on bude upućen u formi prijedloga ka Narodnoj skupštini je šest mjeseci, ali to u ovom slučaju nije urađeno pa će nadležni, po svemu sudeći, kada je riječ o ovom aktu morati da krenu od samog početka.

Poražavajući rezultati

Prema posljednjim dostupnim podacima udruženja samohranih roditelja, u Srpskoj čak oko 70 odsto roditelja ne plaća alimentaciju i zanemaruje djecu.

Poražavajući su i rezultati istraživanja u Banjaluci, prema kojima samo oko sedam odsto roditelja koji ne žive sa djecom svoje obaveze ispunjava u potpunosti, dok oko 20 odsto njih to čini samo povremeno.

 

 

Izvor: Glas Srpske

BONUS VIDEO

Slični članci

Vidak Maljević prvak BiH za seniore

Urednik

Da li je rad Rudnika i Termoelektrane Gacko ugrožen zbog lošeg kvaliteta uglja?

Urednik

Sakupljena znatna sredstva za crkvu u Hrupjelima

Urednik

VIDEO / Rizični putevi na istoku Srpske, vlast i dalje ne reaguje

Urednik

Malo nas se rađa, mnogo umire, a sve više iseljava…

Urednik

„Kladionice su generator siromaštva“ Rambo Amadeus poslao moćnu poruku sportistima

Urednik

Nova drama u „Ribnikaru“, djeca puštena kući: Pronađen nož kod učenika?

Urednik

Jak zemljotres u Jadranu, treslo se i u BiH

Urednik

Muzej Hercegovine: Predavanje ,,Između Srbije i Svete Zemlje Izrailjeve“

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više