RS i BiH Vijesti

Ambulante pune pacijenata: Toplo vrijeme pogodovalo širenju virusa i bakterija

Zbog naglih promjena temperatura, praznika koji je privukao brojne turiste, posljednjih dana ambulante su pune pacijenata. Najviše ih je sa simptomima stomačnog virusa i sezonskog gripa.

Malaksalost, povišena temperatura i bolovi u stomaku najčešće su tegobe kod većine građana.

Visoke temperature u ovom periodu godine nisu uobičajne, ali zato jesu pogodne za širenje bakterija i virusa.

Na svojoj koži osjetila je to većina građana koja je zbog respiratornih infekcija potražila pomoć ljekara.

Temperature iznad 20 stepeni pogodovale su širenju virusa. Zbog toga su ambulante Domova zdravlja prethodnih dana bile pune.

– U ovom periodu godine pojačan je broj pacijenata sa stomačnim virusima i respiratornim infekcijama. Nama se pacijenti najčešće javljaju nakon nekoliko dana kada su tegobe češće i kada su već isrcpljeni i zabrinuti – objasnila je specijalista porodične medicine Doma zdravlja Banjaluka doktor Brankica Mihajlović.

Epidemiološka situacija zabrinula je i zdravstvene radnike u Srbiji. Simptomi prehlade i gripa su identični, pa na dnevno pomoć u Domu zdravlja Savski venac potraži oko 1.500 pacijenata.

Povećan je i broj kovid pacijenata. Raste strah jer se u nekim zemljama Evropske unije pojavio novi korona podsoj „kraken“.

– Infekcija sličnih gripu sada imamo više nego što smo imali prije. Imamo ih čak i više kod djece uzrasta od 0-4 i 10-14 godina. Kod njih su lakše kliničke slike nego kod odraslih, dok je kod odraslih grip i kovid – istakao je direktor Doma zdravlja Savski venac doktor Zoran Bekić.

U Republici Srpskoj za razliku od Srbije nije došlo do povećanja oboljelih od kovida.

– U toku prošle sedmice imali smo prijavljenih 48 slučajeva. Dok na današnji dan imamo već 27, što ide ka tome da se taj broj povećava – precizirala je načelnica Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Banjaluka Mirjana Miljković.

Zbog novog podsoja Omikrona – kraken, za koji kažu da je najzarazniji od početka pandemije, Svjetska zdrvastvena organizacija izdala je upozorenje i preporuke putnicima da na dugim letovima nose maske.

 

 

Izvor: RTRS

BONUS VIDEO

Slični članci

Ćuk: Mnogo manje požara ove godine, građani poštovali mjere

Urednik

Izložba digitalnih kolaža Ane Vejin Bejat u Umjetničkoj galeriji „Rajka Merćep“ Bileća

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa od 24. do 29. oktobra 2024

Urednik

Grad Trebinje i elektroenergetski sektor pomažu sanaciju crkve u Vlasačama

Urednik

Trebinje dobija festival stripa

Urednik

Srpska bogatija za 22 bebe: Po jedan dječak u Trebinju i Nevesinju

Urednik

Uzbudljiv početak nove sezone Pab kviza u Kneževom konaku

Urednik

„Dobro došli kićeni svatovi“ pred publikom u Nevesinju

Urednik

U Bileći odigrano 6. kolo Istočne Hercegovine u bilijaru

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više