Hercegovina Vijesti

Bilećki srednjoškolaci čuvaju od zaborava stradanja u selu Korita

U susret velikom datumu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svjetskom ratu, 22. aprilu, učenici bilećkog Srednjoškolskog centra „Golub Кureš“, pod mentorstvom prof. Tanje Bubreško, održali su ugledni čas spajajući holokaust, stradanje u Jasenovcu i stradanje njihovog zavičaja u Drugom svjetskom ratu, vezano za Кorićku jamu.

Učenici: Gorica Biberdžić, Marija Ivković, Ana Medan, Gojko Samardžić, Milica Šešlija, Lana Samardžić, Emilija Albijanić, Aleksandra Pejić, Dajana Ilić, Irina Delić i Ivona Šakotić, vrlo uvjerljivo i emotivno su  prezentovali  istorijsku građu o ovim događajima, govorili poetske tekstove uz molitveno horsko pojanje članica crkvenog hora (Viktorija Кisić,  Milica Simović i Marija Samardžić), a etno pjesmu Crven cvete izvela je Nikolina Mićunović.

Učenici Ilija Glušac i  Dijana Starović su svjedočili kao potomci stradalih Кorićana, i ukazali na značaj i obavezu prenošenja istine.

Učenici su istakli važnost njegovanja kulture sjećanja i pamćenja.

Završili su porukom preživjelih Кorićana (njih 8 je preživjelo od preko 130 bačenih Srba, među kojima je najmlađi bio Кosta Glušac od 14 godina i Jevto Svorcan od 80 godina), koja afirmiše život, sjećanje i nezaborav:

„Oj Кorićka pusta jamo kleta

ti nas vrati sa onoga svijeta

U njedrima tvojim mi smo bili

i tu teške rane zadobili

od ustaške bajonete klete.

Nek potomci ovo naši znaju

neka pamte i neka se čuvaju

i nek o tom istorija piše,

da se nikad ne ponovi više“.

„Naša je ideja, a toplo se nadam da ćemo je i realizovati, da sve učenike uskoro povedemo na Кorićku jamu, i tamo ponovimo dio programa, kao i da posjetimo crkvu Svetog Jovana Кronštatskog i mati Hristinu sa sestrinstvom“, izjavila je profesorica Bubreško.

Skupština opštine Bileća je na svom zasijedanju od 16.februara ove godine donijela odluku o proglašenju u 3. juna Danom od posebnog istorijskog znacaja za opštinu Bileća kao dana stradanja korićkih mučenika.

U zločinu koji su počinile muslimanske ustaše iz susjednog mjesta Fazlagića Kula kod Gacka, u noći između 3. i 4. juna 1941. godine, ubijeno je, mučeno i u Korićku jamu bačeno više od 130 Srba, mještana Korita i okolnih sela.

Među stradalnicima najviše je bilo mještana iz porodice Svorcan, te Bjelica, Starović, Trklja, Šarović, Šakota, Glušac, Rogač, Јakšić, Dumnić, Kovačević, Kurdulija, Kosnić, Milošević, Milović, Nosović i Radan.

Kosti korićkih stradalnika izvađane su 1953. godine, kada je na osnovu 180 pronađenih lobanja ustanovljeno da je broj žrtava Korićke jame bio znatno veći.

Prvo spomen-obilježje korićkim žrtvama podignuto je 1966. godine, a 1991. godine, na 50 godina od zločina, na spomenik je postavljena skulptura, rad akademskog vajara Nandora Glida iz Beograda.

 

Izvor: Atv

BONUS VIDEO

Slični članci

FOTO / Praznik odbojke u Gacku

Urednik

Čast i privilegija: Trener Leotara u stručnom štabu Srbije

Urednik

Mlijeko u BiH dva puta skuplje nego u Hrvatskoj, a maslac čak tri puta

Urednik

Učenik napao nastavnika u školi u Crnoj Gori

Urednik

Trebinje nizom aktivnosti njeguje sjećanje na vladiku Atanasija

Urednik

Agencija za statistiku BiH: U 2023. registrovano više od 1,2 miliona vozila

Urednik

Koliko se često traži odgoda početka služenja zatvorske kazne i kad je ona opravdana

Urednik

Trebinje ponovo proglašeno turističkim mjestom: U odnosu na prethodni put, osvojeno novih 50 bodova

Urednik

Novi festival kantautorske muzike početkom maja

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više