RS i BiH Vijesti

Brojnim porodicama iz Srpske treba pomoć pri liječenju djece – kome se obratiti, kako i kada?

Svjedoci smo niza humnatiranih akcija pri pomoći u liješenju oboljele djece, ali još uvijek ima mnogo neinformisanih ljudi, rekla je za naš Јutarnji program Јasminka Vučković, direktor Fonda solidarnosti za liječenje „Duša djece“.

– Sigurna sam da još uvijek postoje građani, koji uopšte nisu informisani. U principu ljudi ne razmišljaju o tome, da tako malo djete može da bude toliko bolesno. Vjerovatno po automatizmu tek roditelji koji dođu do sličnog problema ili koji su informisani, znaju šta treba raditi i kome se obratiti – ističe Vučkovićeva.

Ona dodaje da smo svi svjedoci niza humanitarnih akcija, a da se oni trude da učestvuju u svakoj.

– Imali smo prije 15-ak dana slučaj, kada je djevojčica koja je bila kod nas na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske morala u jednom danu da bude prebačena dalje, sanitetskim avionom za Instanbul. Nakon procedure u Turskoj, ona se mogla vratit u Srpsku, ali smo imali problem sa transportom. Ovo je bio prvi put da smo se morali obratiti Helikopterskom servisu Republike Srpske, jer djevojčica nije bila za transport ni autom, ali ni sanitetom. Direktor Helikopterskog servisa Srpske Boban Kusturić, a u saradnji sa Kabinetom predsjenika Republike Srpske Milorada Dodika, odmah je organizovan transport djevojčice nazad za Istočno Sarajevo – istakla je Vučkovićeva.

Ističe da je ovo, ali i mnogi drugi, primjer da ima divnih ljudi, koji su uvijek tu da pomognu.

Kada je u pitanju, trenutni broj oboljele djece u Republici Srpskoj, Vučkovićeva je istakla da su samo u januaru imali tri komisije, te da je riješen 41 zahtjev.

– Mi danas imamo 20 zahtjeva, u januru smo već imali 3 komisije i riješili smo 41 zahtjev, što je na samom početku bilo nešto što se dešavalo u šest mjeseci. 711 djece je u pitanju, a preko 1000 riješenja i dijagnostika je izdato za njih. Pojavljuju se nove dijagnostike i terapije. Pretežno su to maligne bolesti. Djeca koja boluju od rijetkih bolesti, tek sada su isplivali u status da su malo vidljiviji. Takođe bih izdvojila i djecu koja imaju poremećaj u rastu i razvoju, mislim da će nam sljedeći postupak biti pomoć njima. Novca je dovoljno, ali to je iz ove perspektive – ističe Vučkovićeva.

 

 

Izvor: RTRS

BONUS VIDEO

Slični članci

VIDEO / Rizični putevi na istoku Srpske, vlast i dalje ne reaguje

Urednik

Malo nas se rađa, mnogo umire, a sve više iseljava…

Urednik

„Kladionice su generator siromaštva“ Rambo Amadeus poslao moćnu poruku sportistima

Urednik

Nova drama u „Ribnikaru“, djeca puštena kući: Pronađen nož kod učenika?

Urednik

Jak zemljotres u Jadranu, treslo se i u BiH

Urednik

Muzej Hercegovine: Predavanje ,,Između Srbije i Svete Zemlje Izrailjeve“

Urednik

Trudnice iz Gacka mogu refundirati troškove za prenatalni test

Urednik

Đoković otkrio kada će početi razmišljati o penziji

Urednik

VIDEO / OKO: Trebinje Jovana Dučića

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više