RS i BiH Vijesti

Cijene brašna će mirovati bar do juna, vreća u Srpskoj 33 KM

Cijena brašna u Srpskoj ne bi trebalo da se mijenja bar do juna ove godine, do kada će mlinari na raspolaganju imati pšenicu iz Mađarske po cijeni koja je ranije ugovorena.

To poručuju iz Udruženja mlinara Srpske, u kojem kažu da vreća od 25 kilograma standardnog brašna u RS u prosjeku košta 30, a onog kvalitetnijeg, namjenskog, 33 KM.

– Nema nestašice žita na tržištu, a iz Mađarske i dalje uvozimo pšenicu za koju je isporuka ugovorena po 315 evra, dok je njena trenutna cijena u ovoj državi 370 evra po toni. Dakle, bar u narednih mjesec i po dana cijena brašna se neće mijenjati – ističe za Srpskainfo predsjednik ovog udruženja Zoran Kos.

Prema njegovim riječima, do cjenovnih poremećaja bi moglo da dođe mjesec i po dana prije žetve, u slučaju da mlinari potroše pšenicu po pomenutoj cijeni, pa je budu morali nabavljati skuplje.

Međutim, Vlada Srpske je u okviru interventne nabavke kupila određenu količinu pšenice. Time bi se, u međuvremenu, moglo intervenisati. A kad bismo pšenicu morali da kupujemo za 370 evra po toni, vreća brašna bi bila 35 KM. Na našem tržištu brašno nekih proizvođača košta i 40 KM po vreći od 25 kilograma, ali riječ je o spekulativnim cijenama. Jer, ni oni ne nabavljaju pšenicu toliko skupo da bi njihov proizvod ovoliko koštao. Ako žetva, koja kreće oko 15. jula, protekne kako treba, cijena pšenice će pasti, što se dešava svake godine. Onda ćemo i mi naniže korigovati naše cijene. Međutim, ne vjerujem da će nakon žetve tona u Srbiji biti ispod 200, a u Mađarskoj ispod 300 evra – naglašava Kos.

Dodaje da su nagovještaji da će, nakon žetve, gotovo sva pšenica sa Balkana otići prema Turskoj i dalje prema Africi, gdje će, zbog stopiranja isporuke iz Rusije i Ukrajine, biti velika nestašica.

 

 

Izvor: Srpska info

BONUS VIDEO

Slični članci

VIDEO / Rizični putevi na istoku Srpske, vlast i dalje ne reaguje

Urednik

Malo nas se rađa, mnogo umire, a sve više iseljava…

Urednik

„Kladionice su generator siromaštva“ Rambo Amadeus poslao moćnu poruku sportistima

Urednik

Nova drama u „Ribnikaru“, djeca puštena kući: Pronađen nož kod učenika?

Urednik

Jak zemljotres u Jadranu, treslo se i u BiH

Urednik

Muzej Hercegovine: Predavanje ,,Između Srbije i Svete Zemlje Izrailjeve“

Urednik

Trudnice iz Gacka mogu refundirati troškove za prenatalni test

Urednik

Đoković otkrio kada će početi razmišljati o penziji

Urednik

VIDEO / OKO: Trebinje Jovana Dučića

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više