Hercegovina Vijesti

Da li je rad Rudnika i Termoelektrane Gacko ugrožen zbog lošeg kvaliteta uglja?

Da li je rad Rudnika i Termoelektrane Gacko ugrožen zbog lošeg kvaliteta uglja? Prošla godina bila je izuzetno teška, a jedini izlaz u tom proizvodnom preduzeću vide u nabavci opreme za prečišćavanje uglja. Rezerve u eksploataciji dostižu jedva dvije trećine potrebne kalorične vrijednosti za rad termo bloka. Do trenutka instaliranja, proizvodnja uglja i struje biće pod stalnim pritiskom.

Količine kvalitetnog uglja u gatačkom rudokopu iscrpljene su u prethodne četiri decenije, zbog čega rudari danas kopaju onaj lošijeg kvaliteta.

Riječ je o tzv.povlatnoj zoni, opterećenoj proslojcima gline i laporca. Uspiju da obezbijede maksimalno potrebe za dva dana.

– Pritisak na ljude koji rade ovdje je ogroman, Rudnik je najteža karika, kada je potrebno obezbijediti osam hiljada tona uglja lošeg kvaliteta – rekao je Sreten Beatović, rukovodilac proizvodnje, Rudnika Gacko.

Iako je prvobitno projektovani životni vijek Termoelektrane istekao, iz rukovodstva preduzeća stiže odričan odgovor – radni vijek, uz modernizaciju i ulaganja, može biti produžen.

Blok ne smije stati, a razloga je više.

– Iz ugla energetske stabilnosti, to je objekat koji ne bi smio nikako biti zatvoren, Republika Srpske nije spremna za zelenu agendu, nisam protiv zelene energije – naveo je Maksim Skoko, v.d. direktora ZP Rudnik i Termoelektrana Gacko.

– Mogu da kažem da će tržište neko ko će odrediti životni vijek, nameće se dekarbonizacija, procjene su da će narednih 5, 10, 15 godina ta cijena pasti ispod proizvodne cijene u Tetmoelektrani – dodao je Ivan Koprivica, izvršni direktor za tehničke poslove Elektroprivreda Republike Srpske, Trebinje.

Trenutna eksploatacija zahtijeva veći broj ljudstva i transportne mehanizacije.

Da bi smanjili troškove i vrijeme, rudari moraju da izmjeste trakasti transporter uglja do glavnog kopa. Posljedice uglja lošeg kvaliteta osjećaju i u Termoelektrani.

– Osnovna posljedica lošeg kvaliteta uglja je niska proizvodnja električne energije, loš kvalitet povlači velike količine pepela, prošle godine imali smo velike probleme – upozorio je Saša Nikolić, rukovodilac RЈ Termoelektrana, Gacko.

Da bi smanjili upotrebu velikih količina mazuta za sagorijevanje uglja, u planu je instaliranje jedinstvene opreme za prečišćavanje uglja.  Projekat su podržali Elektroprivreda i Ministarstvo.

– Matično preduzeće preuzelo je obavezu, kreditiraće taj projekat koji će se za tri do četiri godine isplatiti, u odnosu koliko sada novca izdvajamo za mazut i koliko gubimo na snazi – pojasnio je Koprivica.

Za to vrijeme, treba riješiti problem ulaznih troškova za proizvodnju kilovatčasa termo eneegije i uskladiti proces dekarbonizacije s evropskim direktivama.

 

Izvor: RTRS

BONUS VIDEO

Slični članci

Od sutra novi režim saobraćaja u centru Trebinja

Urednik

Obnova crkve Svetog arhangela Mihaila u Trnovom dolu kod Bileće

Urednik

Šesti rođendan Padrino radija na 90,8 MHz

Urednik

Laktaši „petardom“ ispratili Velež, Leotar u Trebinju savladao Romaniju

Urednik

Branko Đurić Đuro za Padrino o djetinjstvu provedenom u Trebinju, karijeri, fenomenu „Đurologije“…

Urednik

Nevesinjac Uroš Gutić najbrži na Uličnoj trci u Derventi

Urednik

Producent i DJ Vuk Milivojević je objavio spot i EP pod nazivom „Puls“ 

Urednik

Trebinje očekuje dobru posjetu turista za vaskršnje i prvomajske praznike

Urednik

Prodaje se stan 74 m2 na unikatnoj lokaciji u Trebinju

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više