Hercegovina Vijesti

Dobrotvorna akcija u Kvebeku za obnovu Saborne crkve u Mostaru

I svuda gdje je srpska duša koja,
Tamo je meni otadžbina moja,
Moj dom i moje rođeno ognjište.

Ovi stihovi velikana srpskog pjesništva Alekse Šantića bili su ideja vodilja Miru Dabiću iz Gatinoa, Milanu Šindiku iz Šerbroka, te Telebacima, Miju i Velimiru iz Montreala, kada su minulog ljeta odlučili da u kanadskoj provinciji Kvebek, gdje žive svoj emigrantski dio života, pokrenu dobrotvornu akciju za prikupljanje novčanih sredstava za obnovu Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru. Poslije dobijanja blagoslova od vladike Zahumsko-hercegovačkog i primorskog g. Dimitrija oni su krenuli u realizaciju tog dobročinstva.

Iz Odbora za dobrotvornu akciju prikupljanja novčanih sredstava u kanadskoj provinciji Kvebek za obnovu Saborne crkve Svete Trojice u Mostar navode da je Miro Dabić na sebe preuzeo obavezu da akciju provede u gradu Gatinou i susjednoj Otavi, glavnom gradu Kanade.

“Kako je vlasnik jednog od restorana iz lanca Kaza Grek, on je odlučio da dobrotvorni ručak organizuje u svom restoranu zajedno sa svojom porodicom. Da bi to realizovao morao je da ne prihvati zahtjeve za rezervaciju poveće grupe redovnih gostiju koji tradicionalno dolaze u taj restoran na nedeljni ručak. Velika grupa njegovih sugrađana se 8. oktobra skupila u restoranu, te uz obilan ručak i druženje nesebično podržala akciju obnove mostarske crkve. Miro im se zahvalio na dobročinstvu te upoznao sa istorijatom crkve, njenom rušenju i tokom obnove”, navode iz Odbora.

Dvije sedmice kasnije, 22. oktobra, u sali crkve Svete Trojice u Montrealu je održan dobrotvorni ručak za milosrdnike iz ostatka provincije Kvebek, grada domaćina i okolnih gradova, te za kanadske prilike 150 km nedalekog Šerbruka. Milanu, Miji i Velimiru su se u organizaciji i pripremi ručka pridružile i mlade snage, Saša Savić i Dejan Karadeglija, koji su kao dječaci došli u Kanadu, ali dobro razumiju stihove: “Mene sve rane moga roda bole”. U sali su bili prisutni darodavci iz Montreala i okolnih gradova, velika grupa Šerbručana, te gosti iz Otave, Gatinoa i grada Kvebeka. Vrijedne Hercegovke su za ovu priliku pripremile ručak koji je goste podsjećao na rodni kraj, uštipci sa sirom i kajmakom, čorba od raštike koju su neki od gostiju po prvi put probali. Završilo se jagnjetinom i teletinom ispod sača čijom pripremom je rukovodio Mijo Telebak.

Na početku prigodnog kulturno-umjetničkog programa je prikazan kratki film o gradnji, stradanju i obnovi mostarske crkve, dobijen za tu priliku iz Mostara. Zasuzile su suze kod većine prisutnih prilikom recitacije pjesmi, Šantićeve “Moja otadžbina” i Novice Telebaka, “Mostarska Saborna crkva”. Stihove je govorila Branka Telebak. Kršna Hercegovka odrasla u Goraždu, Vera Skorup je impresivno govorila epsku pjesmu o zidanju crkve Ravanice, a braća Lakić, gosti iz Gatinoa, su u muzičkom djelu programa dali svoj doprinos. Posebno treba istaći pjesmu “Hercegovačke Svetinje” koju su za tu priliku pripremili. Druženje se produžilo do kasnih popodnevnih časova uz dobro raspoloženje i pjesmu. Na sve to dobročinitelji su odgovorili sa nesebičnim prilozima. Oni koji nisu mogli da prisustvuju na oba ručka su svoje priloge uplatili na račune za tu priliku otvorene u crkvama Sveti Stefan u Otavi i Svete Trojice u Montrealu. Novac je poslat humanitarnoj organizaciji Stara Raška iz Toronta koja je isti proslijedila u Eperhiju Zahumsko-hercegovačku u Trebinju..

Iskreno se zahvaljujemo Upravnim odborima pomenutih crkvi i humanitarcima iz Stare Raške na podršci koju su nam dali u ovoj akciji.

Osim dobrotvora iz pomenutih gradova akciji su se pridružili i pojedini iz Kalgarija (Alberta), te Kičinera i Toronta (Ontario), na čemu im se svima skupa iskreno zahvaljujemo.

Na obe ove akcije je ukupljeno 35.850,00 kanadskih dolara i na račun Eparhije Zahumsko-hercegovačke i primorske je uplaćeno 23.845,95 EUR.

“Iskreno nas je obradovala vijest iz Mostara da će ta suma biti namijenjena za doradu glavnih ulaznih vrata na crkvi, te izradu i ugradnju ukrasnog kamena koji je sastavni dio vrata. Ovim putem želimo da podijelimo zadovoljstvo i ponos svih dobrotvora koji su uzeli učešće u ovoj akciji i dali ovaj mali doprinos u obnovi Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru sa iskrenim željama da ona uskoro zablista u svom punom sjaju i da služi na vjekove svome vjernom srpskom pravoslavnom narodu”, poručuju iz Odbora.

Izvor: Top portal

 

BONUS VIDEO

Slični članci

FOTO / Praznik odbojke u Gacku

Urednik

Čast i privilegija: Trener Leotara u stručnom štabu Srbije

Urednik

Mlijeko u BiH dva puta skuplje nego u Hrvatskoj, a maslac čak tri puta

Urednik

Učenik napao nastavnika u školi u Crnoj Gori

Urednik

Trebinje nizom aktivnosti njeguje sjećanje na vladiku Atanasija

Urednik

Agencija za statistiku BiH: U 2023. registrovano više od 1,2 miliona vozila

Urednik

Koliko se često traži odgoda početka služenja zatvorske kazne i kad je ona opravdana

Urednik

Trebinje ponovo proglašeno turističkim mjestom: U odnosu na prethodni put, osvojeno novih 50 bodova

Urednik

Novi festival kantautorske muzike početkom maja

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više