Ex YU Vijesti

Dojave o bombama maloljetnici ugovarali putem video igara

Glavni tužilac Posebnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković je, povodom istrage o lažnim dojavama o bombama u školama širom Srbije, rekao da je dosad otkriveno više maloljetnika iz inostranstva koji su koristili razne programe kako bi komunicirali, od onih ugrađenih u računarske igre, do onih koji postoje samostalno i zahtijevaju posebnu instalaciju i podešavanje.

-Jedan od takvih programa „Diskord“ korišćen je u ovom slučaju. Ovaj program je jako popularan kod igrača, posebno zato što je komunikacija putem njega zaštićena industrijskim standardom kriptovane zaštite. Time je praćenje te komunikacije vrlo otežano, ali nije nemoguće – izjavio je Stamenković za Politiku. Prema njegovim riječima, više maloljetnih lica iz inostranstva je na različite načine učestvovalo u izvršenju krivičnih djela.

-Do sada su, prema našim saznanjima, policija i tužilaštva tih zemalja procesuirali tri maloletna lica, po jedno u Republici Češkoj i BiH, dok treću zemlju u ovom momentu ne mogu da otkrivam iz procesnih razloga. Mogu da kažem da se radi o zemlji iz našeg okruženja – ukazao je Stamenković.

On je naveo da je maloljetno lice u Češkoj, bez svijesti i volje da čini krivična djela stavilo na raspolaganje određene tehničke resurse domaćim izvršiocima, dok je maloljetnik iz BiH naručivao slanje prijetnji na teritoriji te zemlje, a treće lice iz susjedne zemlje je davalo tehničke savjete izvršiocima na teritoriji Srbije.

-U kom obimu i na koji način će ta lica biti procesuirana, odluku će doneti nadležni organi u tim zemljama. Mi u ovom momentu nemamo interes da vodimo postupak protiv njih jer oni nisu direktni izvršioci dela čijim su izvršenjem nastupile štetne posledice u Srbiji – rekao je Stamenković.

Stamenković je objasnio da su se maloljetna lica povezala zbog zajedničkog interesa u vezi sa određenom video igrom koju su igrali.

-Ipak, vrlo brzo, s obzirom na to da su vršnjaci, započeli su komunikaciju u vezi sa svakodnevnim školskim obavezama i problemima koje imaju u vezi sa njima. Vrlo brzo su došli do njihovog rešenja, da pošalju elektronsku poštu kojom će pretiti detonacijom eksplozivnim napravama – rekao je Stamenković.

On je naveo da su istražni organi posebno zabrinuti zbog činjenice da se kao izvršioci krivičnih djela uočavaju deca koja imaju od 12 do 14 godina.

Na pitanje mogu li istražni organi da izađu na kraj sa maloljetnicima koji dojavljuju bombe, Stamenković je rekao da mogu, što su i istražni organi pokazali.

-Ono što zastrašuje jeste posledica koju su ta deca nanela svom neposrednom okruženju, porodici, školi, gradu, na kraju i zemlji. Hiljade policajaca i tužilaca su bili i još su angažovani na bezbednosti školskog sistema kod nas – naglasio je Stamenković. Zbog lažnih dojava o eksplozivnim napravama u školama u Srbiji, do sada je procesuirano sedam osoba – četiri maloljetne i tri punoljetne.

Takođe, postupci su pokrenuti i protiv šestoro roditelja zbog, po ocjeni nadležnih osnovnih tužilaštava, sumnje da su grubim zanemarivanjem vaspitanja zapustili svoju djecu, prenosi Politika.

 

 

Izvor: Politika

BONUS VIDEO

Slični članci

VIDEO / Niče dvorac u srcu ruže vjetrova: Na mjestu gde se spajaju planine i ravnica, dešava se magija!

Urednik

Čast i privilegija: Trener Leotara u stručnom štabu Srbije

Urednik

Mlijeko u BiH dva puta skuplje nego u Hrvatskoj, a maslac čak tri puta

Urednik

Učenik napao nastavnika u školi u Crnoj Gori

Urednik

Trebinje nizom aktivnosti njeguje sjećanje na vladiku Atanasija

Urednik

Agencija za statistiku BiH: U 2023. registrovano više od 1,2 miliona vozila

Urednik

Koliko se često traži odgoda početka služenja zatvorske kazne i kad je ona opravdana

Urednik

Trebinje ponovo proglašeno turističkim mjestom: U odnosu na prethodni put, osvojeno novih 50 bodova

Urednik

Novi festival kantautorske muzike početkom maja

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više