Ex YU Vijesti

Doktorica u kartone pacijentima upisivala narkotike

Sekretarijat za zaštitu prava pacijenata Splitsko-dalmatinske županije ukazuje na slučaj 47-godišnje splitske doktorice opšte prakse, prije nekoliko mjeseci prozvane za ilegalno propisivanje i podizanje narkotika u apoteci.

O tom su problemu promptno obavijestili HZZO utvrdivši kako vjerovatno ima još dosta pacijenata koji i ovoga momenta, nekoliko mjeseci nakon što je slučaj izašao u javnost, ne znaju da u svojim kartonima imaju upisane veće ili manje količine apsolutno nepotrebnih, ali u isto vrijeme i vrlo ozbiljnih lijekova.

Koliki je broj oštećenih pacijenata ne zna tačno ni HZZO-o, potvrdili su to pismenim putem Sekretarijata, a medijima prenio njegov predsjednik abdominalni hirurg splitskog KBC-a doktor Jure Krstulović.

Doktorica je, podsjetimo, u periodu od 7. marta 2022. do 10. jula 2023. godine, na radnom mjestu doktora medicine kao zamjenski ljekar u više ordinacije na području Splita, Solina, Kaštela i ostrva Brača, pacijentima propisivala narkotik Oksikodon, iz grupe u kojoj se nalazi i ovisničkoj populaciji zanimljivi, heroin.

Uz narkotik je pacijentima bez potrebe i njihovog znanja takođe propisivala lijek Somatropin, poznat i kao hormon rasta. Doktorica je, pojasnimo, izdavala recepte, te lijekove lično preuzimala u paotekama. Dodatna otežavajuća okolnost leži u činjenici, kažu iz Sekretarijata, što u kartonima upisani sporni lijekovi pacijentima širomm Županije, u budućnosti potencijalno mogu praviti velike probleme prilikom izdavanja raznih uvjerenja i zdravstvenih svjedočanstava od strane ljekara opšte prakse.

„Prema neslužbenim saznanjima, doktorica je ovim radnjama oštetila veći broj pacijenata raznih starosnih uzrasta. Njeno postupanje ukazuje na ostvarenje elementa više kaznenih djela, a jesu li se u opisanom postupanju ona i ostvarila, utvrdiće nadležno Državno tužilaštvo. S obzirom da je istraga tajna, u ovom trenutku ne raspolažemo konkretnim informacijama“ kažu u Sekretarijatu.

Svaki neistiniti podatak u ličnim kartonima, napominje advokat Petra Dulčić Kardum, zamjenica predsjednika Sekretarijata, pacijentima predstavlja povredu njihovih prava s mogućim težim i daljim posljedicama te navodi kako Sekretarijat namjerava imati aktivnu ulogu u praćenju ovog slučaja. Paralelno drži kako će biti potrebno uspostaviti mehanizme za izmjenu podataka u ličnim zdravstvenim kartonima pacijenata, na koje se odnosi postupanje navedene doktorice.

Ko je splitska doktorica koja je svjesno oštetila brojne pacijente širom županije?

I starije joj kolege koje su na ovu temu hrvatski mediji kontaktirali, navode kako u svojoj dugogodišnjoj praski za ovako bezobziran slučaj u Hrvatskoj nikada čuli nisu. Mnogi se čude, pitaju, što je navelo na ovakve neprofesionalne korake. Možda loša materijalna situacija koja ju je pretvorila u dilera u bijelom mantilu, kako se po gradu Splitu i okolini priča? Ili ovisnički pakao u koji je sama možda upala, brojni se pitaju, prenosi „Slobodna Dalmacija“.

 

Izvor: Glas Srpske

BONUS VIDEO

Slični članci

VIDEO / Niče dvorac u srcu ruže vjetrova: Na mjestu gde se spajaju planine i ravnica, dešava se magija!

Urednik

Čast i privilegija: Trener Leotara u stručnom štabu Srbije

Urednik

Mlijeko u BiH dva puta skuplje nego u Hrvatskoj, a maslac čak tri puta

Urednik

Učenik napao nastavnika u školi u Crnoj Gori

Urednik

Trebinje nizom aktivnosti njeguje sjećanje na vladiku Atanasija

Urednik

Agencija za statistiku BiH: U 2023. registrovano više od 1,2 miliona vozila

Urednik

Koliko se često traži odgoda početka služenja zatvorske kazne i kad je ona opravdana

Urednik

Trebinje ponovo proglašeno turističkim mjestom: U odnosu na prethodni put, osvojeno novih 50 bodova

Urednik

Novi festival kantautorske muzike početkom maja

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više