Hercegovina Vijesti

Evo kako funkcionišu elektronski recepti

Od 1. aprila počela je primjena elektronskih recepata u praksi, kao dio velikog projekta IZIS (Integrisani zdravstven informacioni sistem).

– Zdravstveni radnici u ustanovama i apotekama su se u proteklom periodu zajedno sa implementatorima projekta intezivno pripremali za realizaciju E- recepata. U određenim slučajevima apoteke će i dalje prihvatati papirni recept, i to kada je riječ o receptima privatnih ambulanti porodične medicine, receptima ustanova koje pružaju usluge iz КSZ-a (ginekologija i pedijatrija), te u slučaju propisivanja lijekova sa opojnim drogama – navodi se u saopštenju Farmaceutskog društva Republike Srpske.

Takođe, vodiće se računa da se ne osporavaju ni papirni recepti koje iz objektivnih razloga nije bilo moguće propisati i realizovati elektronski, npr. u slučaju nestanka struje, prekida internet veze i slično.

Osim elektronskih recepata, IZIS podrazumijeva primjenu elektronskih kartica umjesto zdravstvene knjižice, elektronskih uputnica i elektronskog kartona.

– Posebno treba naglasiti da se lijekovi na E-recept mogu podići u svim apotekama koje imaju sklopljen ugovor sa FZO Republike Srpske (kao i do sada kada su pacijenti imali papirni recept), a ne samo u određenim apotekama ili apotekarskim lancima – dodaje se u saopštenju Farmaceutskog društva Republike Srpske.

 

Izvor: Bileća online

BONUS VIDEO

Slični članci

Rukometaši Leotara slavili u Zavidovićima, Nevesinjci namučili lidera pa pali u finišu

Urednik

Nevesinjci i Gačani prijeteljski odmjerili snage

Urednik

VIDEO / Rizični putevi na istoku Srpske, vlast i dalje ne reaguje

Urednik

Dušanka Zečević: Medicinska sestra divan poziv, važno je imati empatiju

Urednik

Turistička organizacija predstavila ponudu Trebinja u Beogradu

Urednik

Nemanja Gudelj ponovo na terenu poslije povrede koljena

Urednik

Izložba fotografija u Muzeju Žitomislić

Urednik

U Srpskoj rođeno 28 beba

Urednik

Tokom vikenda pojačane policijske kontrole u Hercegovini

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više