Svijet Vijesti

Evropa na mukama zbog žege i gasa: Isključuju rasvjetu, predlažu skidanje kravata

Za punjenje evropskih skladišta gasa – treba 50 milijardi evra, 10 puta više nego što se mislilo.

I dok se najjače energetske kompanije bogate, manji dobavljači – zbog ograničenih cijena propadaju. Mnoge zemlje, još dugo, neće moći ni da subvencionišu račune građana i privrede za gas i struju, koji su sve veći.

Kako bi zaštitili građane i privredu od skupih energenata, države su primorane da cijene drže pod kontrolom. To ograničenje mogu da izdrže samo velike kompanije dok manje sve teže posluju.

Kako bi zaštitili građane i privredu od skupih energenata, države su primorane da cijene drže pod kontrolom. To ograničenje mogu da izdrže samo velike kompanije dok manje sve teže posluju.

U Velikoj Britaniji bankrotiralo je čak 30 dobavljača. Zato neke evropske zemlje već odustaju od subvencija jer je prioritet naprviti što veće zalihe energenata za zimu, a to košta. Grčka, dvije trećine struje dobija iz gasa. Pokušavaju da zakupe skladišta u Italiji ali i da uskladište što više tečnog gasa.

„Novi plutajući rezervoar, zapadno od Atine, spreman je da primi prvo punjenje tečnog gasa do kraja avgusta. Grčka vlada preduzima mjere zaštite u slučaju nepovoljnog scenarija – prekida isporuke iz Rusije ove zime“, kaže Kostas Skrekas, ministar energetike Grčke.

U zemljama Evropske unije sve su oštriji planovi štednje energije kako bi se sačuvale rezerve gasa za hladne dane. U tome prednjače njemački gradovi: Berlin je isključio rasvetu na 200 javnih zgrada a neki već isključuju toplu vodu i grejanje u javnim i sportskim objektima.

„Nisam se uopšte tuširao. Bilo mi je previše hladno. Voda u tuševima je bila hladnija od one u bazenu“, rekao je građanin Hanovera.

„Zatamnjene su i najznačajnije zgrade, gradska vjećnica i crkva. Naš apel je da štedimo energiju gdje god je to moguće. To je neophodno za jesen i zimu“, kaže Belit Onai, gradonačelnik Hanovera.

Španija je donijela rigorozne hitne mjere štednje koje će važiti do novembra iduće godine: preduzeća, restorani, muzeji i javni prevoz moraju držati ztvorene prozore i vrata dok radi klima i grijanje uz propisane temperature. Građanima je preporučno da gase svjetla i spuštaju roletne.

„Institut procjenjuje da nam 1 stepen manje uštedi 7 odsto energije. Veliko javno preduzeće, koje obuhvata 90 hotela i preko 100 restorana, primenom ovih mera moglo bi da uštedi više od milion evra godišnje“, kaže Tereza Ribera, ministarka energetike Španije.

Promoviše se i rad od kuće, gdje god je to moguće. A španski premijer Pedro Sančez predložio je muškarcima u javnom i privatnom sektoru da tokom vrelih ljetnjih mjeseci ne nose kravate, jer će im biti prijatnije.

 

Izvor: Glas Srpske

BONUS VIDEO

Slični članci

Od takse za ulazak u grad više od dva miliona evra

Urednik

Najava: Međunarodni memorijalni plivački miting „Srđan i Maksim“ 2024 u Trebinju

Urednik

 ŽOK Gacko “RD Swisslion”: Preko Zagreba ka Ligi šampiona

Urednik

Održan pomen carskoj porodici Romanov i Donskom puku u Bileći

Urednik

Omaž Goranu Bulajiću otvara trebinjski „Festival festivala“

Urednik

U Srpskoj rođeno 27 beba: U Nevesinju tri d‌jevojčice i jedan d‌ječak, u Trebinju d‌ječak i d‌jevojčica

Urednik

Najava: Skokovi sa brane na jezeru Klinje Gacko 2024

Urednik

Aleksija uči da profesionalno pliva, pleše u „Vi-densu“, a trči u „Spartakusu“

Urednik

Rukometni klubovi saznali imena rivala: Leotar prvi ide u Tursku

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više