Hercegovina Vijesti

FOTO/ Porodica Vukoje tradicionalno obilježila slavu vinara i vinogradara

Lomljenjem slavske pogače, tradicionalnom rezidbom vinove loze i svečanom trpezom dobrodošlice za sve goste porodica Vukoje danas je u Carskim vinogradima proslavila Svetog Trifuna, zaštitnika vina i vinogradara.

Direktor podruma “Vukoje 1982” Radovan Vukoje rekao je da je protekla godina bila izuzetno dobra, te da očekuju kvaliitetan urod. Što se tiče prethodnih godina, kako je naveo kvalitet grožđa u 2019. godine bio je mnogo bolji od prethodne, iako se 2018. godina smatrala najboljom do tada.

“Kada vežete dvije uspješne sezone onda i od treće očekujete da bude na tom putu, te da ćemo dobiti dobre rezulate. Za nas je ovo najsretniji dan u vinogradu, jer se smatra početkom rezidbe i njihovim buđenjem poslije zimskog sna”, naglasio je Radovan.

Kako je istakao, ova godina je počela izuzetno dobro i imali su odlične agrotehničke mjere.

“Na lokalitetu Zasad polje završene su rezidba i prihrana zemljišta, a uskoro će biti završena i u Carskim vinogradima, koji su nam najznačajni lokalitet za autohtonu sortu. Vino sa ovog mjesta prije deset dana dobilo najznačajniju nagradu do sada, jer je najpoznatija svjetska spisateljica Dženkins Robinson zajedno sa Karaolajn Gilbi, jednim od najvećih svjetskih wine mastera, ovo  vino ocijenila najboljim u regionu. To predstavlja veliku čast i nama i trebinjskoj žilavci”, kazao je Radovan.

Prema njegovim riječima, žilavka je bilo oficijelno vino brojnih monarhija krajem 19. vijeka,  a sada na vrhu ponovo imamo carsko vino kao najznačajnije u regionu.

Narodno vjerovanje govori da će urod biti bogat ako sveti Trifun bude kišan, na šta je Radovan rekao da je njima najvažnije da urod bude kvalitetan.

“Nadam se da ćemo iz ovakvog uroda selektovati dobar kvalitet i dobiti jako dobro grožđe, ali i vino koje proizvodimo od našeg grožđa sa lokaliteta Carskih  vinograda i Zasad polja, tako da sa 30 hektara dobijemo oko 200 hiljada boca”, naglasio je Radovan.

Kako je objasnio od prije nekoliko godina imaju i sortne destilate, a ono što je novo je da proivode i novi brend, a to je Vukoje džin. Riječ je o brendu koji sublimira snagu koju imaju u destileriji, kao i ljekovite trave, bilje i voće koje koriste za proizvodnju ovoga božanskog pića.

Pored toga, što se tiče maslinjaka imali su solidnu berbu, s tim da je zbog obilnijih kiša 2018. godina bila mnogo bolja. Međutim iako je rod bio slabiji, to nije uticalo na kvalitet ulja, koji je i dalje na veoma visokom nivou.

 

Ivana Kardum

HP, februar 2020.

BONUS VIDEO

Slični članci

Nova drama u „Ribnikaru“, djeca puštena kući: Pronađen nož kod učenika?

Urednik

Jak zemljotres u Jadranu, treslo se i u BiH

Urednik

Muzej Hercegovine: Predavanje ,,Između Srbije i Svete Zemlje Izrailjeve“

Urednik

Trudnice iz Gacka mogu refundirati troškove za prenatalni test

Urednik

Đoković otkrio kada će početi razmišljati o penziji

Urednik

VIDEO / OKO: Trebinje Jovana Dučića

Urednik

VIDEO / Sve više razvoda: Da li je institucija braka u krizi?

Urednik

Pojačana kontrola policije do nedjelje

Urednik

Nasilje nad vršnjacima nije dječija igra

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više