Hercegovina Sport Vijesti

Gačanin Gligor Košutić briljira u atletskim disciplinama: Ljubav prema kraljici sportova jača od prepreka

Iako Gacko nema ni atletski klub, niti stazu, kao ni adekvatne rekvizite profesor fizičkog iz ovog hercegovačkog gradića Gligor Košutić nije dozvolio da to bude prepreka postizanju zapaženih rezultata u kraljici sportova na međunarodnim takmičenjima.

To je pokazao i proteklog vikenda osvojivši četiri medalje na Balkanskom dvoranskom prvenstvu za veterane u atletici, koje je održano u Novom Mestu. Ovaj uzorni sportista i prosvjetni radnik, u jakoj konkurenciji takmičara iz 12 balkanskih zemalja, nastupio je u kategoriji od 45 do 50 godina, pod zastavom Srbije i okitio se medaljama u disciplinama: bacanje kugle, diska, koplja i kladiva, a u svakoj je osvojio srebrnu medalju.

– Bio sam blizu da se okitim i zlatnom medaljom u disciplinama kugla i disk. Raspon godina bio je ključan, jer je takmičar iz Turske bio nekoliko godina mlađi od mene, pa mu je to išlo naruku. Svakako sam prezadovoljan i to je veliko iskustvo za mene – istakao je Košutić.

Dobri rezultati i medalje dolaze uprkos lošim uslovima za treniranje, zbog kojih su pojedini talentovani sportisti primorani da putuju u trebinjski atletski klub.

Košutić kaže da se decenijama priča o formiranju atletskog kluba u Gackom koji bi znatno olakšao tamošnjim sportistima jer bi im bio baza za treniranje, ali i podstrek nadolazećim generacijama koje se opredijele za taj sport. Ovaj vrsni sportista priča da treninge improvizuje na pomoćnom fudbalskom stadionu.

– Ni kladivo nisam imao, pa sam morao i s tim da eksperimentišem. Nemam mnogo izbora, ali ljubav ka zdravom načinu života, sportu i atletici jača je od bilo kakvih nedostataka. Gacko je idealno za atletiku, posebno za bacačke discipline. Tako je bilo i u prošlosti kada su mnogi koji vuku korijene iz naše opštine napravili ozbiljne karijere i zapažene rezultate – kazao je Košutić.

Kraljica sportova, sa dobrim uslovima ili bez njih, svakako je svakodnevica ovom sportskom radniku i omiljenom profesoru SŠC “Pero Slijepčević” u Gacku koji na najbolji način promoviše svoju lokalnu zajednicu.

Košutić je i veliki zaljubljenik u fudbal, a dugo godina bio je aktivan i u karateu, dok je najveći pečat ostavio u kik-boksu gdje je prije šest godina, u veteranskoj konkurenciji, bio treći na prvenstvu Evrope, a drugi na Balkanskom kupu.

Kao prosvjetnog radnika brine ga sve slabija zainteresovanost srednjoškolaca za sport. Potrebna su mnoga odricanja, a Košutić ističe da neki od njih na to nisu spremni.

– Djeca su često lijena, ne pokazuju afinitet prema sportu, ali naravno ima i izuzetaka. Malim olimpijskim igrama pristupaju ozbiljno, jer nakon regionalnog dolazi i republičko takmičenje, pa tu je zainteresovanost veća – dodao je Košutić koji se sprema za Balkansko prvenstvo na otvorenom za veterane u Grčkoj, kao i državna takmičenja na otvorenom u višeboju i desetoboju.

Sin šahista

U zdravom tijelu zdrav duh moto je porodice Košutić. Da je sport u njihovim venama potvrđuje i Gligorov sin Čedomir. On je, naime, član Šahovskog kluba “Mladost” i jedan od najperspektivnijih šahista u Srpskoj u konkurenciji mlađih pionira. Ostvario je zapažene rezultate kako u ligi Stare Hercegovine, tako i na republičkom nivou.

 

 

Izvor: Glas Srpske

BONUS VIDEO

Slični članci

Ćuk: Mnogo manje požara ove godine, građani poštovali mjere

Urednik

Izložba digitalnih kolaža Ane Vejin Bejat u Umjetničkoj galeriji „Rajka Merćep“ Bileća

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa od 24. do 29. oktobra 2024

Urednik

Grad Trebinje i elektroenergetski sektor pomažu sanaciju crkve u Vlasačama

Urednik

Trebinje dobija festival stripa

Urednik

Srpska bogatija za 22 bebe: Po jedan dječak u Trebinju i Nevesinju

Urednik

Bilećki stećci na udaru vandala

Urednik

Uzbudljiv početak nove sezone Pab kviza u Kneževom konaku

Urednik

„Dobro došli kićeni svatovi“ pred publikom u Nevesinju

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više