Vijesti

Grad Trebinje finansira izdavanje sedam knjiga

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić potpisao je ugovore sa korisnicima sredstava koja će od Gradske uprave dobiti sedam autora za izdavanje knjiga, a ukupna vrijednost je oko 15.000 maraka.

Svi autori su se javili na javni konkurs za izbor djela iz oblasti izdavaštva za 2024. godinu, a u pitanju je, kako je rekao gradonačelnik Ćurić, projekat koji se sprovodi treću godinu zaredom.

„Da ne bismo pojedinačno dodjeljivali sredstva autorima knjiga koji nam se obraćaju tokom cijele godine, odlučili smo se na javni poziv putem koga ćemo finansirati sve ono što je vrijedno, jer, činjenica je da djela ostaju iza nas, a s obzirom na to da živimo u vremenu u kome se sve svodi na mobilne aplikacije, digitalne forme, to je samo jedan razlog više da ostane pisana riječ koja nam je veoma značajna“, kazao je Ćurić.

On je zahvalio svima koji su konkurisali za ova sredstva i uputio poziv onima koji se bave spisateljstvom, a nemaju hrabrosti ili novaca da to i objave – da se obrate u Gradsku upravu.

Takođe je kazao da su u lokalnoj upravi otvoreni za saradnju i kada je u pitanju pomoć kod lektorisanja i raznih drugih opremanja knjige.

„Potrebno je samo ljude podstaći na stvaranje, pa koristim priliku da to i ovoga puta učinim, a mi ćemo im pomoći da njihova djela ugledaju svjetlo dana, bilo da je u pitanju lokalni budžet ili nadležna ministarstva, ili pak energetski sektor“, obećao je Ćurić.

Na konkurs je pristiglo osam radova, ali je jedan ranije finansiran iz opštinskog budžeta, pa je odbijen, dok su ostalih sedam dvije zbirke pjesama, tri monografije i to o Muzičkoj školi i Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“, kao i jedna monografija o ikonopisima i živopisima crkava istočne Hercegovine u 16 i 17. vijeku, a finansiraće se i izdavanje jedne zbirke aforizama i jedne zbirke priča.

Izvor: Nezavisne

 

BONUS VIDEO

Slični članci

Razigrano, šareno i veselo u Nevesinju: Mališani u neobičnim kreacijama prodefilovali gradom

Urednik

Mještani sela Boleč: „Glogovac došao u mantiji i pitao da nahrani stoku“

Urednik

Najava – Premijera pozorišne predstave „Orkestar Titanik“ u Trebinju

Urednik

Media fest okupio medije iz regiona

Urednik

U Srpskoj rođene 33 bebe: U Trebinju i Nevesinju po jedan dječak

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa od 13. do 18. juna

Urednik

Obilježen Svjetski dan dobrovoljnog darivanja krvi

Urednik

Vuk Janković, matematički genije iz Trebinja: Vježbanje mi je uživanje

Urednik

Trebinjac Ivan Ćuzulan nastupa na igrama BRIKS-a u Rusiji

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više