Hercegovina Vijesti

Građevinski materijal ponovo poskupio, željezo prži cijenom

Građevinski materijal na području BiH ovih je dana dodatno poskupio, a trend rasta cijena ovih proizvoda bi u narednom periodu mogao biti još veći.

Kako kažu sagovornici “Nezavisnih”, neki od razloga viših cijena ovih proizvoda su pandemija virusa korona, rast cijena nafte kao sirovine i goriva za transport ovih proizvoda, te kriza u Ukrajini.

Mile Petrović, sekretar Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala pri Privrednoj komori Republike Srpske, istakao je za “Nezavisne novine” da je poskupljenje građevinskog materijala krenulo početkom prošle godine.

“Trend poskupljenja i nestašice nastavljen je tokom čitave godine i u velikoj mjeri usporio je rast građevinskog sektora, ali je kontinuirano snabdijevanje u proteklih par mjeseci bilo obezbijeđeno. Prethodnih dana došlo je do dodatnog poskupljenja građevinskog materijala, a u najvećoj mjeri željeza, kojeg je i jako teško nabaviti”, naglasio je Petrović.

Prema njegovim riječima, proizvođači građevinskog materijala, kao jedan od osnovnih razloga, navode povećanje troškova proizvodnje, na koje utiče povećanje cijena sirovina na tržištu.

“Osnovni razlozi za povećanje cijena građevinskog materijala su rast cijena sirovina zbog smanjene proizvodnje, rast cijena nafte kao sirovine i kao goriva za transport, kriza u Ukrajini, kao i rast potražnje, zbog povećanog obima gradnje”, naveo je Petrović.

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH, kazao je da su poskupljenja željeza i čelika posljedice pandemije virusa korona, inflacije, krize u Ukrajini i poskupljenja transporta, ali i cijene goriva.

“Ovo sve čini udar na privrednike u BiH. Svi poluproizvodi koji se koriste u konstrukcijama i proizvodnji u metalnoj industriji se nabavljaju vani, odnosno uvoze se, tako da je to neki globalni problem. Država će ovo morati posmatrati kao neku novu krizu i donositi mjere pomoći kako bi posljedice bile što manje za privredu”, smatra Jašarspahić.

Istakao je da u BiH treba da se razmatraju iskustva domaćih kompanija koje su u direktnoj vezi s vrhovima lanaca dobavljača ovih proizvoda kako bi se vidjelo šta je moguće da se uradi da se budžeti ne ugroze, ali i kompanije zadrže na nekom nivou kao i prije pandemije.

“Potrebno je učiniti sve da se taj trend rasta izvoza iz BiH u odnosu na godine prije zadrži, a to je moguće jedino uz pravovremene mjere podsticaja, koje će ublažiti udare koje privrednici imaju. Privrednici se moraju spasiti, jer se tako svi spasavaju”, rekao je Jašarspahić za “Nezavisne novine”.

Miloš Vidić iz firme “Komerc Mali” iz Prnjavora, rekao je da će narednih dana biti povećane cijene željeza i čelika u ovoj firmi, te da tek treba da formiraju nove cijene.

“Prvo će cijene proizvoda od željeza i čelika biti veće za sigurno 20 odsto, a bojim se da će u narednom periodu biti i dosta više cijene. Najveći uzrok povećanja cijena je pandemija virusa korona, koja je sve ostalo uzrokovala. Ako računamo ovih 20 odsto, cijene proizvoda od željeza i čelika će od početka pandemije 2020. godine biti veće za oko 70 do 80 odsto”, naglasio je Vidić.

Kako nam je rekao jedan Banjalučanin koji je prije nekoliko dana kupovao građevinski materijal, neprijatno se iznenadio kada je vidio koliko su cijene porasle.

“Cijene su duplo uvećane. Ranije je bilo lakše kupovati sav građevinski materijal, uključujući željezo i čelik, ali sada je dosta teže jer su cijene previsoke. S obzirom na to da se bavim ovom djelatnošću i često sam u firmama koje prodaju ovaj materijal, nisam više siguran koliko će ljudi moći da ga kupuju ili će cijene stambenih objekata dodatno rasti”, rekao je ovaj Banjalučanin.

 

 

Izvor: Nezavisne

BONUS VIDEO

Slični članci

Koncert Danke Ilić u Trebinju

Urednik

Djeca sa KiM u subotu stižu u Srpsku: Mališani iz Štrpca gosti Trebinja

Urednik

Održane sportske igre radnika “Šuma” u Trebinju

Urednik

Srpska bogatija za 29 beba: U Nevesinju tri nova stanovnika

Urednik

Padrino radio: Svakog radnog dana od 21 čas do ponoći slušajte „Dodir noći“

Urednik

Helikopter MUP-a Srbije u Trebinju spreman za gašenje požara (FOTO)

Urednik

Super cijene za paketna kupovinu u „SL Marketima“ i „Slatkim kućama“

Urednik

Eksponati u Muzeju Hercegovine dobili višejezičke QR kodove

Urednik

Razvučena trobojka: Gudeljeva sestra ponosna: Trebinje! (FOTO)

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više