Hercegovina Vijesti

„HE ‘Dabar’ najveća hidroelektrana koju grade kineske kompanije u jugoistočnoj Evropi“

Ambasador Kine u BiH Đi Ping izjavio je da Hidroelektrana „Dabar“, za koju je položen kamen temeljac na području opštine Bileća, predstavlja najveću hidroelektranu koju grade kineske kompanije u srednjoj i jugoistočnoj Evropi.

On je zahvalio Vladi Republike Srpske na velikoj podršci projektu HE „Dabar“, te podsjetio da će ga realizovati jedno od najpoznatijih preduzeća u svijetu – kineska kompanija Gezuba grupa, po visokim standardima.

Ambasador Kine je istakao da ta zemlja insistira na zelenom razvoju i pozvao sve institucije, obrazovne ustanove i stručnjake sa ovih prostora na obuku u Kinu u toj oblasti, PRENOSI Srna.

Generalni direktor kineske Gezuba grupe Liu Hualiang zahvalio je svima koji su podržali ovaj monumentalan projekat, te naglasio da se realizuje zahvaljujući memorandumu o saradnji koji su ranije potpisali predsjednici Kine i Republike Srpske Si Điping i Milorad Dodik.

Prema njegovim riječima, HE „Dabar“ će godišnje proizvoditi 248 gigavat-časova električne energije, što će smanjiti potrošnju fosilnih goriva i zaposliti lokalno stanovništvo.

Na sistemu HE „Dabar“, najvećem projektu te vrste na Balkanu u posljednjih 30 godina, vrijednom 338 miliona evra, danas su na području opštine Bileća počeli glavni radovi u prisustvu zvaničnika Republike Srpske i kineskih partnera.

Početku radova u bilećkom naselju Vrijeka prisustvovali su premijer Republike Srpske Radovan Višković, ministar energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić, generalni direktor „Elektroprivrede Republike Srpske“ /ERS/ Luka Petrović, kao i rukovodstvo ERS-a, „Hidroelektrana na Trebišnjici“ /HET/, HE „Dabra“, Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i načelnici hercegovačkih opština.

 

 

Izvor: Nezavisne

BONUS VIDEO

Slični članci

Ćuk: Mnogo manje požara ove godine, građani poštovali mjere

Urednik

Izložba digitalnih kolaža Ane Vejin Bejat u Umjetničkoj galeriji „Rajka Merćep“ Bileća

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa od 24. do 29. oktobra 2024

Urednik

Grad Trebinje i elektroenergetski sektor pomažu sanaciju crkve u Vlasačama

Urednik

Trebinje dobija festival stripa

Urednik

Srpska bogatija za 22 bebe: Po jedan dječak u Trebinju i Nevesinju

Urednik

Bilećki stećci na udaru vandala

Urednik

Uzbudljiv početak nove sezone Pab kviza u Kneževom konaku

Urednik

„Dobro došli kićeni svatovi“ pred publikom u Nevesinju

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više