Hercegovina Vijesti

Alergije pune ambulante i apoteke širom Srpske: U Trebinju povećan broj pacijenata sa alergijom na polen

U Republici Srpskoj posljednjih dana je povećan broj pacijenata koji se javljaju sa simptomima alergija na polen zbog početka vegetacije, potvrdili su nam iz domova zdravlja širom Srpske i dodali da među pacijentima ima i puno onih koji se prvi put javljaju zbog alergija.

Radovan Todorović, pomoćnik direktora Doma zdravlja Trebinje, kazao je za “Nezavisne novine” da je povećan broj pacijenata koji imaju problema s alergijom na polen, te da se javljaju pacijenti svih dobnih uzrasta.

“Simptomi su kijavica, suvi kašalj i suzne oči”, kazao je Todorović.

I Bojana Paleksić Dokić, specijalista porodične medicine Doma zdravlja Bijeljina, ističe da je kod njih povećan broj pacijenata koji se javljaju zbog alergija.

“Period je cvjetanja, ali i polen je opštepoznati alergen, tako da nam se javljaju pacijenti u povećanom broju”, kazala je Paleksić Dokićeva i dodala da se u zadnje vrijeme javlja sve više djece koja imaju problema zbog alergija.

“Odrasli odranije znaju da imaju alergiju i sa lijekovima koje su ranije uzimali to rješavaju, dok imamo dosta djece koja se prvi put javljaju s ovim simptomima”, ističe Paleksić Dokićeva.

S druge strane, u Domu zdravlja Banjaluka kazali su da posljednjih dana nije zabilježen povećan broj pacijenata s alergijama.

“S obzirom na to da još nije došlo do značajnog cvjetanja i prisustva veće koncentracije polena u vazduhu, još broj pacijenata s alergijama nije značajno povećan”, ističu iz DZ Banjaluka.

Dodaju da kad cvjetanje biljaka bude u većem obimu očekuju značajnije povećanje broja ovih pacijenata u ambulantama porodične medicine.

“U proljeće se najčešće javljaju na preglede pacijenti s alergijama na inhalacione alergene uzrokovano cvjetanjem biljaka. Alergije se manifestuju kao alergijski rihinitis, alergijski konjunktivitis ili polenska kijavica. Najčešći simptomi su kihanje, curenje nosa, konjunktivitis, a u težim slučajevima oticanje usana i jezika te gušenje”, pojasnili su iz Doma zdravlja Banjaluka.

Branislav Lolić, alergolog, kaže da su alergije bolest današnjice i da je moguće očekivati povećanje broja alergičnih iz godine u godinu.

“Ogromna je koncentacija polena i puno pacijenata koji se prvi put javljaju s alergijama”, kazao je Lolić i istakao da se često javljaju roditelji djece koja imaju simptome alergija.

Potvrdio je da je u apotekama zbog naglog povećanja potražnje došlo do manjka određenih preparata koji se koriste protiv alergija.

Iz nekoliko banjalučkih apoteka kazali su da se bilježi povećanje broja pacijenata koji se javljaju sa simptomima alergija.

“U posljednje vrijeme imamo problem i sa nedostatkom avamys kapi koje se koriste protiv alergija. Jako ih je teško nabaviti”, kazali su iz jedne apoteke.

Iz apoteke u Gradišci potvrdili su da je povećan broj pacijenata koji kupuju razne sprejove, ali i tablete protiv alergija.

“Ove godine je sezona alergija čak počela ranije, a već izvjestan period nema da se nabavi avamys kapi”, ističu iz ove apoteke.

Sanja S. iz Banjaluke, majka petnaestogodišnje djevojčice, kazala je da je njena kćerka odranije imala problema s alergijama, ali da je nedavno čak nekoliko sati provela u Hitnoj pomoći upravo zbog takvog napada.

 

 

Izvor: Nezavisne

BONUS VIDEO

Slični članci

Koncert Danke Ilić u Trebinju

Urednik

Djeca sa KiM u subotu stižu u Srpsku: Mališani iz Štrpca gosti Trebinja

Urednik

Održane sportske igre radnika “Šuma” u Trebinju

Urednik

Srpska bogatija za 29 beba: U Nevesinju tri nova stanovnika

Urednik

Padrino radio: Svakog radnog dana od 21 čas do ponoći slušajte „Dodir noći“

Urednik

Helikopter MUP-a Srbije u Trebinju spreman za gašenje požara (FOTO)

Urednik

Super cijene za paketna kupovinu u „SL Marketima“ i „Slatkim kućama“

Urednik

Eksponati u Muzeju Hercegovine dobili višejezičke QR kodove

Urednik

Razvučena trobojka: Gudeljeva sestra ponosna: Trebinje! (FOTO)

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više