U okviru rada na izdanju knjige iz edicije Ukusi sa temom Ukusi Istočne Hercegovine, danas su Bileću posjetili Dejan Zagorac, istraživač Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Republike Srbije i dr Jelena Đorđević, PR Zavoda i saradnik na projektu.
Prema riječima Dejana Zagorca, knjige iz edicije Ukusi bavile su se ukusima regiona Srbije, a ovaj put akcenat će biti stavljen na ukuse Istočne Hercegovine.
„Nas zanima proučavanje nematerijalne kulturne baštine i pritom stavljamo akcenat na gastronomiju, jer se pokazalo da je to najbolji promoter jedne države, jednog naroda. Bogata gastronomska ponuda je dio srpskog nacionalnog identiteta i mi se njome ponosimo. Promocije knjiga iz ove edicije održane su na raznim značajnim mjestima u svijetu, kao što su Srpski kulturni centar u Parizu, Srpski kulturni centar Ivo Andrić u Pekingu, Ambasada Srbije u Budimpešti, Dani dijaspore u Beču, u Londonu… Radimo u saradnji sa Muzejom Hercegovine u Trebinju i sa Zavodom za proučavanje kulture i prirode Republike Srpske“, rekao je Zagorac.
Prema riječima dr Jelene Đorđević, u ediciji Ukusi do sada je objavljeno pet izdanja iz raznih krajeva Srbije – ukusi Đerdapa, Stare planine, Zlatibora, Deliblatske peščare i Vranja.
„Šesta knjiga Ukusi Istočne Hercegovine je na vidiku. Prije dvije godine je pokrenuta inicijativa, ali je projekat dugo sazrijevao. Treći put dolazimo u Hercegovinu. Kuhinja, uopšte gastronomija i nasljeđe Hercegovine je zaista toliko zanimljivo i bogato da mislim da je nemoguće za kratko vrijeme sve istražiti i upoznati“, rekla je Đorđević.
Knjiga Ukusi Istočne Hercegovine u izdanju Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka biće objavljena u toku ove godine.
Izvor: Radio Bileća