Hercegovina Sport Vijesti

Bilećanin Nemanja Milićević u humanoj akciji: Biciklom do Ostroga za pomoć sugrađanima

Bilećanin Nemanja Milićević priključio se akciji Humanitarne organizacije “Srbi za Srbe” kako bi pomogao višečlanoj porodici Bratić iz bilećkog sela Brestice u završetku njihovog doma, pa će tako voziti bicikl od opštine do manastira Ostrog i nazad te “prodajom” kilometara dati svoj doprinos.

Cilj je jasan, humanost i solidarnost su na prvom mjestu, poručuje Milićević za “Glas Srpske” naglašavajući da porodicama koje imaju četvoro i više djece svi moraju da pomognu.

Zato se ovaj sportista i humanitarac odlučio da vozi omiljeni dvotočkaš od Bileće do manastira Ostrog i nazad, u dužini od 200 kilometara te “prodajom” kilometara pomogne Bratićima, ali i ličnim primjerom pokaže da naše malo nekome znači puno. Prodao je već blizu 100 kilometara, a ne sumnja da će do 1. maja, kada se planira upustiti u ovu avanturu, prodati sve.

– Kada sam vidio da je pokrenuta akcija, nisam se ni trenutak dvoumio, pa sam se odlučio da se biciklom uputim u ovu humanu misiju. Treba biti čovjek, a na malim stvarima pokazujemo te karakteristike. Humanost ne zna za granice, nisam baš ni u aktivnom treningu, ali gledaću da se adekvatno spremim do kraja mjeseca – rekao je Milićević.

Simbolična cijena od pet maraka po kilometru, uz pozivanje humanitarnog broja neki su od načina kako pomoći Bratićima.

– Svakodnevno se ljudi javljaju i prepoznali su sam značaj priče. Tu su i “obični” ljudi, ali i privrednici, čak su mi se javili i iz FK Crvena zvezda i podržali našu priču. Uplate stižu, osim iz Srpske i Srbije, i iz Crne Gore i Makedonije – rekao je Milićević koji je ujedno student druge godine novinarstva u Palama.

Bratićima, koji su jedna od porodica koje selo Brestice čine živim, jedino sigurno primanje je dječiji dodatak od 160 KM, a pored toga imaju i 15 koza i tri krave, uz to stalno su u šumi. S obzirom na to da imaju četvoro djece, prije nekoliko godina počeli su graditi kuću bliže školi i gradu, a u Bresticama se namjeravaju i dalje baviti stočarstvom.

– Kuću, nažalost, nisu u mogućnosti sami završiti, pa im je potrebna pomoć u građevinskom materijalu. Ova djeca su budućnost Hercegovine i našeg roda. Istrajno odolijevaju u nedaćama, pa hajde svi da se potrudimo da im olakšamo život – poručili su iz organizacije “Srbi za Srbe”.

U bilećkom selu Brestice preostale su samo četiri porodice. Ipak, u ovom hercegovačkom kršu, gdje teren nije samo zimi nepristupačan nego uvijek, jer se do njih dolazi strmim makadamom, više je djece nego starijih jer u dvije kuće ima čak desetoro djece, pa mladi ovdje vode glavnu riječ.

Trčao za Vučkovića

Prije godinu i po Nemanja Milićević je trčao za svog sugrađanina Marka Vučkovića i to od crkve Svetog Save u Bileći do manastira Dobrićevo i nazad.

– I tada smo uspjeli da prikupimo sredstva, ali i animiramo cjelokupnu javnost, ali još možda što je i važnije probudimo ono nešto ljudsko u ljudima, a baš nas ovakve priče spajaju i ujedinjuju – jasan je Milićević.

 

Izvor: Glas Srpske

BONUS VIDEO

Slični članci

Vidak Maljević prvak BiH za seniore

Urednik

Da li je rad Rudnika i Termoelektrane Gacko ugrožen zbog lošeg kvaliteta uglja?

Urednik

Sakupljena znatna sredstva za crkvu u Hrupjelima

Urednik

Rukometaši Leotara slavili u Zavidovićima, Nevesinjci namučili lidera pa pali u finišu

Urednik

Nevesinjci i Gačani prijeteljski odmjerili snage

Urednik

VIDEO / Rizični putevi na istoku Srpske, vlast i dalje ne reaguje

Urednik

Dušanka Zečević: Medicinska sestra divan poziv, važno je imati empatiju

Urednik

Turistička organizacija predstavila ponudu Trebinja u Beogradu

Urednik

Nemanja Gudelj ponovo na terenu poslije povrede koljena

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više