Hercegovina

Bivši nevesinjski „oklopnici“ ponosni na ratni put

Pripadnici Oklopnog bataljona slavne Nevesinjske brigade okupili su se danas da odaju počast poginulim i umrlim saborcima i osvježe sjećanja iz proteklog otadžbinskog rata.

Najveći dio jedinice činili su golobradi mladići iz Nevesinja i Mostara koji su u više navrata pokazali nesvakidašnje junaštvo. Nažalost, više od dvadeset je tom prilikom izgubilo život.

Bivši „Oklopnici“ prisustvovali su svetoj liturgiji u Hramu Vaznesenja Gospodnjeg i pomenu poginulim saborcima. Sveštenik Slavko Lalović podsjetio je na riječi Hristove da „ ne postoji veća ljubav od one kada svoje živote položimo za bližnje“, naglašavajući da su upravo to uradili pripadnici ove jedinice koji su hrabro stali na branik otadžbine, svetinja i svojih ognjišta.

Nakon molitve u Sabornom hramu bivši saborci su položili cvijeće kod Spomenika slobode. Obišli su potom Spomen sobu i odali počast poginulim junacima, piše portal Radio Nevesinja.

Danilo Topalović, redovni učesnik okupljanja „Oklopnika“, kaže da je ponosan što je bio član ove jedinice sastavljene od časnih i hrabrih ljudi .

–Bili smo časna jedinica poznata po hrabrosti i jedinstvu, ali je najvažnije što nismo osramotili svoje porodice i svoj narod i što što smo odbranili Hercegovinu ̶ poručio je Topalović.

Prva Mitrovdanska bitka koja se odigrala tačno prije 30 godina pripadnicima Oklopnog bataljona ostala je duboko urezana u sjećanju.

Topalović se prisjeća da su se odmah po ispoljenim ofanzivnim dejstvima neprijatelja uputili u rejon Vranjevića gdje je i vođena najteža bitka.

–Djelovalo je da se više nećemo vratiti, ali smo uz pomoć Boga i Svetog Dimitrija zaustavili napade i prodor neprijatelja što je bilo presudno za dalji razvoj ofanzive ̶ ispričao je Topalović. Naglasio je da su ratovali sa nekim čudnim mirom, bez panike i uvijek su se trudili da zaštite mlade borce koji su na front stizali bez imalo straha.

Pripadnici Oklopnog bataljona tradicionalno se okupljaju uoči Mitrovdana, najupečatljivijeg datuma iz proteklog rata, dana stradanja, ali i simbola velike pobjede.

 

Izvor: Radio Nevesinje

BONUS VIDEO

Slični članci

Bilećki stećci na udaru vandala

Urednik

Glumac Uliks Fehmiu u „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Košarkaši Leotara ubjedljivi protiv Slobode iz Tuzle

Urednik

Rukometaši Leotara i Konjuha podijelili bodove u Trebinju

Urednik

U Trebinju održan 16. Memorijalni turnir „Ljubinko Akšam“

Urednik

Skupština akcionara IAT-a nije održana zbog nedostatka kvoruma

Urednik

Aleksandra Radović u „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Rukometaši Leotara savladali Slobodu u Trebinju

Urednik

Izložba mladih crnogorskih umjetnika otvorena u Muzeju Žitomislić

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više