Hercegovina Vijesti

Doktori dnevno pisali više od 15.000 recepta: Najviše onih koji se koriste u liječenju dijabetesa

Ljekari u Republici Srpskoj propisali su prošle godine 5.720.411 recepta za lijekove, odnosno 15.672 u prosjeku svakog dana.

Troškovi Fonda zdravstvenog osiguranja RS za te lijekove lani su iznosili oko 62,2 miliona KM. Godinu ranije izdato je 5.763.163 recepata, a trošak Fonda iznosio je oko 61,1 milion KM. Prema njihovim podacima najpropisivaniji lijekovi su oni koji se koriste u liječenju dijabetesa tipa dva, kao i arterijske hipertenzije.

U Fondu zdravstvenog osiguranja kažu da su ljekari 2019. izdali 6.274.393 recepata, a ukupni trošak fonda za te namjene te godine iznosio je oko 64,6 miliona KM.

Kada je riječ o antibioticima, ljekari su lani propisali 211.684 recepta, a trošak je iznosio oko milion KM. Godinu ranije propisan je 193.971 recept za tu vrsta medikamenata, a u 2019. godini prije pandemije, 292.700.

U fondu napominju da za osiguranike finansiraju one antibiotike koji se nalaze na listama lijekova fonda te da raspolažu sa podacima o izdatim receptima samo za te antibiotike.

Najpropisivaniji lijek među antibioticima, kako su dodali, je “amoksicilin”. U fondu su istakli da u Srpskoj postoji mogućnost izdavanja antibiotika i na komad, kada je to neophodno i odgovara dužini trajanja liječenja.

– Izdavanjem antibiotika na komad sprečava se neracionalna upotreba i lagerovanje ovih lijekova u kućnim apotekama, čime bi se stvarala mogućnost posezanja za antibioticima i u onim situacijama kada ih nije ljekar preporučio, što može djelovati štetno po zdravlje – naveli su u fondu.

Predsjednik Udruženja doktora porodične medicine RS Draško Kuprešak rekao je za Glas Srpske da nimalo nije čudno što su najpropisivaniji lijekovi upravo oni za dijabetes tipa dva.

– Jedan od faktora je i stres pod kojim smo svi bili dvije godine, zatvoreni u pandemiji, a koji, uz genetiku i način života, utiče na povećanje broja pacijenata i sa hipertenzijom i sa dijabetesom – rekao je Kuprešak.

Slično kažu i u Udruženju dijabetičara regije Banjaluke.

– Najgore kod dijabetesa je to što on stvara ostale zdravstvene probleme, napada bubrege, oči, srce i krvne sudove pa ljudi moraju koristiti i druge terapije uz ovu stalnu za dijabetes – ističu iz ovog udruženja.

Liste

Lista lijekova koji se izdaju na recept sastoji se od liste A i B. Osiguranici za lijekove koji se nalaze na listi A plaćaju participaciju u iznosu od 10 odsto, ukoliko nisu oslobođeni plaćanja te obaveze, a ukoliko jesu, ne plaćaju ništa. Za lijekove na liste B svi osiguranici, bez izuzetka, plaćaju participaciju u iznosu od 50 odsto.

 

 

Izvor: Srpska info

BONUS VIDEO

Slični članci

VIDEO / Rizični putevi na istoku Srpske, vlast i dalje ne reaguje

Urednik

Izložba fotografija u Muzeju Žitomislić

Urednik

Tokom vikenda pojačane policijske kontrole u Hercegovini

Urednik

Nova drama u „Ribnikaru“, djeca puštena kući: Pronađen nož kod učenika?

Urednik

Jak zemljotres u Jadranu, treslo se i u BiH

Urednik

Muzej Hercegovine: Predavanje ,,Između Srbije i Svete Zemlje Izrailjeve“

Urednik

Trudnice iz Gacka mogu refundirati troškove za prenatalni test

Urednik

Đoković otkrio kada će početi razmišljati o penziji

Urednik

VIDEO / OKO: Trebinje Jovana Dučića

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više