Hercegovina

Dušanka Zečević: Medicinska sestra divan poziv, važno je imati empatiju

Na konkurs Bolnice Trebinje za prijem 15 posvećenih medicinskih sestara do sada je prijavljeno više od ovog broja, a prilikom selekcije komisija će se uglavnom bazirati na otkrivanje postojanja empatije i ljubavi prema ovom humanom poslu, rekla je glavna sestra te bolnice Dušanka Zečević.
Zečevićeva je navela da je Bolnica treći put raspisala konkurs, a tražene su sestre opšteg smjera, jer je tako lakše vršiti raspored na odjeljenja.

– Trenutno je više od 15 medicinskih sestara prijavljeno na konkurs, međutim moramo praviti selekciju. Ukoliko nema empatije i velike ljubavi prema čovjeku, teško je raditi posao medicinske sestre – rekla je Zečevićeva novinarima.

Ona je navela da je ovo divan posao, iako je težak, jer se tako pomaže ljudima, te apelovala da učenici devetih razreda posjete bolnicu i upoznaju se sa poslom medicinske sestre, jer će kvalitetnog kadra trebati i u novoj bolnici.

– Malo ko od pacijenata nas će osloviti sa medicinska sestro, nego sestro. Mislim da ta riječ govori mnogo. Nosioci posla su naši ljekari, ali i desna i lejava ljuka ljekara su sposobne i obrazovane medicinske sestre – dodala je Zečevićeva.

Pomoćnik direktora za medicinska pitanja u Bolnici Trebinje Tatjana Mrdić rekla je da su, od kada je počela izgradnja nove bolnice, počeli da prave kadrovski plan, a konkursi za različit kadar počeli su prije dvije-tri godine.

– Prije tri godine u trebinjskoj bolnici je bilo oko 38 ljekara, mi danas imamo 43 specijaliste, 47 specijalizanata i pet ljekara koji čekaju na specijalizaciju. To govori da se planirano radi na stvaranju kadra za novu bolnicu – naglasila je Mrdićeva.

Ona je dodala da su se u Bolnici najviše fokusirali na specijalnosti za novine koje se uvode u bolnici, kao što su angio-sala i složeni hirurški zahvati koji će se raditi u novoj bolnici, ali da su raspisane specijalizacije za sve specijalnosti.

– Ljekara i medicinskog osoblja nikad nije dosta. Po nekim standardima, trebalo bi da ide jedna medicinska sestra na jednog pacijenta, međutim mi nemamo za to mogućnosti, tako da pokušavamo da sa ovim osobljem pružimo najbolju moguću njegu pacijentima – rekla je Mrdićeva.

Ona je istakla da svaka osoba, a naročito medicinska sestra, treba prvo da bude empatična, da saosjeća sa bolesnim ljudima, a stručnost se može naučiti.

– Na Birou nema doktora medicine trenutno. Koji god doktor medicine završi Medicinski fakultet, on se nama javi i bude primljen u radni odnos. Poručujemo svim ljekarima koji su raspoloženi da uče i rade da su vrata ove ustanove i buduće nove bolnice otvorena za sve – rekla je Mrdićeva.

Ona je dodala da su zbog potrebe za medicinskim kadrom apelovali i da Centar srednjih škola poveća broj učenika ove struke.

Direktor Centra srednjih škola u Trebinju Nedeljka Ilijić rekla je zbog potreba Bolnice za medicinskim osobljem svake godine imaju upis po jednog odjeljenja određenog zanimanja.

– Mi upisujemo različita zanimanja, da li je to pedijatrijsko-ginekološko-akušerski tehničar, laboratorijsko-sanitarni tehničar, u zavisnosti od trenutno potražnje Bolnice. Svake godine imamo veliki pritisak za upis u prvi razred, naročito za medicinsku struku – dodala je Ilijićeva.

Ona je navela da da bi bilo dobro da postoji mogućnost uvođenja bar još jednog odjeljenja medicinske struke.

 

Izvor: RTRS

1
1

BONUS VIDEO

Slični članci

Saša Lokner naredne sedmice u emisiji „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

„Alfini“ klinci imali nedjelju za uživanje u Mostaru

Urednik

Er Srbija od sutra uspostavlja direktnu avio-liniju od Beograda do Hercegovine

Urednik

FOTO / Gatačke odbojkašice na korak od titule

Urednik

Rukometaši Hercegovine savladali Vogošću

Urednik

VIDEO / U Muzeju Hercegovine održan omaž Aleksi Šantiću

Urednik

Rukometaši Leotara remizirali u Trebinju sa tuzlanskom Slobodom

Urednik

Košarkaši Leotara savladali Posušje

Urednik

Hercegovački fudbalski derbi pripao Veležu

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više