Hercegovina Vijesti

EU zahtjeva od Moskve prekid vojne akcije i povlačenje snage sa cijele Ukrajine

Lideri EU uputili su danas, sa samita u Versaju, zahtjev Moskvi da prekine vojnu akciju i odmah i bezuslovno povuče sve snage i vojnu opremu sa teritorije cijele Ukrajine.

Hedonist

Oni su pozdravili hrabrost naroda Ukrajine u odbrani svoje zemlje i poručili da su spremni da uvede nove sankcije Rusiji i povećaju pomoć KIjevu, uključujući i dodatnih 500 milona evra za naoružanje.

”Rusija i njen saučesnik Bjelorusija snose punu odgovornost za ovaj agresorski rat i biće pozvani na odgovornost za svoje zločine, uključujući i neselektivno gađanje civila i civilnih objekata. U tom pogledu, pozdravljamo odluku tužioca Međunarodnog krivičnog suda da otvori istragu i pozivamo da se obezbjedi sigurnost ukrajinskih nuklearnih elektrana uz pomoć Međunarodne agencije za atomsku energiju”, navodi se u zajedničkom saopštenju lidera EU.

U saopštenju, nakon jučerašnjih maratonskih razgovora u Versaju, lideri EU 27 poručuju da će nastaviti da pružaju političku, finansijsku, materijalnu i humanitarnu podršku Ukrajini uključujući i pomoć “u obnovi demokratske Ukrajine” kada prestane ruski napad.

EU 27 naglašavaju da izbjeglicama iz Ukrajine nude privremenu zaštitu na cijeloj svojoj teritoriji, a Rusiju pozivaju da obezbjedi nesmetan humanitarni pristup žrtvama i interno raseljenim licima u Ukrajini i omogući bezbjedan prolaz onim civilima koji žele da odu.

U zaključku zajedničkog saopštenja, EU lideri kažu da “priznaju evropske težnje Ukrajine” i poručuju da će raditi na “produbljivanju partnerstva kako bi podržali Ukrajinu na njenom evropskom putu”.

 

 

Izvor: Nezavisne novine

BONUS VIDEO

Slični članci

VIDEO / Rizični putevi na istoku Srpske, vlast i dalje ne reaguje

Urednik

Izložba fotografija u Muzeju Žitomislić

Urednik

Tokom vikenda pojačane policijske kontrole u Hercegovini

Urednik

Nova drama u „Ribnikaru“, djeca puštena kući: Pronađen nož kod učenika?

Urednik

Jak zemljotres u Jadranu, treslo se i u BiH

Urednik

Muzej Hercegovine: Predavanje ,,Između Srbije i Svete Zemlje Izrailjeve“

Urednik

Trudnice iz Gacka mogu refundirati troškove za prenatalni test

Urednik

Đoković otkrio kada će početi razmišljati o penziji

Urednik

VIDEO / OKO: Trebinje Jovana Dučića

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više