Hercegovina

Grad Mostar pomaže mladima da kupe prvi stan

Grad Mostar je pripremio odluku po kojoj će subvencionirati mladim porodicama kupovinu prve stambene nekretnine na području najvećeg hercegovačkog grada sa 100 KM po kvadratnom metru i to za najviše 75 kvadrata stambene površine po korisniku pomoći.
Pomoć grada Mostara pri kupovini prve nekretnine mogu ostvariti bračni parovi pod uslovom da ni jedan od partnera nema u vlasništvu ili suvlasništvu nikakvu drugu stambenu nekretninu u BiH ili inostranstvu, te da jedno od njih nije starije od 38 godina, prenosi portal Klix.ba.

 

Stambena nekretnina koja se predmet prijave na konkurs za subvenciju mora se nalaziti na području Mostara, te oba bračna partnera moraju imati prebivalište i živjeti na području Mostara, s tim da barem jedno mora imati prebivalište i živjeti na području Mostara najmanje tri godine.

Pored navedenih uslova je definisano i to da vlasnik nekretnine ili njegov partner, ne mogu biti u porodičnoj vezi s parom koji kupuje nekretnicu, sve do trećeg stepena krvnog srodstva.

Među uslovima je naveden i obavezan namjenski kredit, te da se kupovina obavlja nakon objavljivanja Javnog poziva za subvencioniranje prve nekretnine i da kupci imaju zaključen ugovor o kupoprodaji u obliku notarski obrađene isprave nakon objavljivanja Javnog poziva.

Uslov je također da se kupovina stambene nekretnine financira kreditnim sredstvima bračnih partnera, te da je kredit namjenski za kupnju predmetne nekretnine u iznosu od minimalno jedne polovine vrijednosti nekretnine, kao i da ranije nisu ostvarili pravo subvencioniranja prve stambene nekretnine.

Usvajanje ove odluke naći će se pred gradskim vijećnicima na narednoj sjednici Gradskog vijeća grada Mostara, a već je ranije gradonačelnik Mario Kordić najavio subvencioniranje mladih za kupovinu prve nekretnine i pomoć roditeljima djece koja idu u privatne vrtiće sa iznosom od 800 hiljada KM.

Izvor: Klix.ba

BONUS VIDEO

Slični članci

Muzej Hercegovine: Predavanje ,,Između Srbije i Svete Zemlje Izrailjeve“

Urednik

VIDEO / OKO: Trebinje Jovana Dučića

Urednik

Pojačana kontrola policije do nedjelje

Urednik

Servisne informacije za petak, 23. februar

Urednik

Javnim uslugama zadovoljno 72 odsto građana

Urednik

Najbogatiji srpski investitor odustao od ulaganja u RS

Urednik

Radnik Rajfajzen banke u Trebinju prisvojio 260.000 maraka klijenata

Urednik

Servisne informacije za četvrtak, 22. februar

Urednik

Oleg Ćurić, trener Leotara: Bićemo bolji nego jesenas

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više