Hercegovina Vijesti

“Krvava marka” Tik-tok izazov koji je zaprepastio nastavnike u školama u Gacku

Rane i ogrebotine na rukama učenika, i to kod nekoliko njih, taj prizor zaprepastio je nastavnike gatačke osnovne škole. Prvo je sve primjećeno kod nekolika učenika šestog razreda, a onda su krenuli dalje, otkrili su ih još i saznali da mladi Gačani prate izazov sa društvene mreže Tik-tok.

Nekretnine Padrino

Dugogodišnji nastavnik u Gacku Miljan Gutović šokirao se kada je pogledao u ruke svojih učenika, bile su izgrebane i u ranama. Ono što mu je posebno privuklo pažnju jeste da su kod učenika povrede identične. Na početku su đaci pokušali sakriti istinu, nastavnik je bio uporan i po prvi put čuo da je to kako kaže “igrica” jezivog naziva “krvava marka”.

“To se desilo u mom odjeljenju gdje sam ja razredni starješina. Oni su počeli da izbjegavaju istinu, rekli su da su povrijeđeni od zid i od udarca u klupu, međutim to je sve nekako mi bilo neuvijerljivo pa sam malo pooštrio istragu i onda su oni počeli da pričaju tu istinu njihovu nažalost. Igrica se zove krvava marka gdje se tim metalnim novčićem povrjeđuju učenici a mislim da je cilj igre ko će da pretrpi veću bol”, kaže Miljan Gutović, nastavnik u OŠ Sveti Sava Gacko.

Glavni rekvizit za ovaj Tik-tok izazov su metalne novčanice, đaci se povređuju upravo njima a najveće povrede nastaju od novčanice od 5KM.

U šoku je ostao i školski pedagog. Mirjana je na tom mjestu pune tri decenije ali ovako nešto nije gledala. Za ATV kaže da je ova pojava izuzetno opasna, agresija je sastavni dio izazova i ona vrlo je lako prelazi u autoagresiju koja je usmjerena protiv sebe što može da dovede do suicidnih namjera.

“Kažu pa to je igrica, ni narkomani ne počinju sa heroinom nego počinju s travom pa se polako ovisnost širi i zauzima svoj prostor isto tako je i sa igricama, počnu sa bezazlenim i svaki izazov traži dalje, ne zovu se džabe igre izazova. Idemo dalje, idemo dalje dok ne postane ovisan od tih igrica povrijeđujući sebe, a znate šta snači samopovređivanje to je agresija usmjerena na sebe i može dovesti do katastrofalnih posljedica vremenom. N: Šta Vam kažu učenici? Znate kako, oni to doživljavaju bezazleno, kao pa nismo mi pa onda pokušavaju da lažu „to sam se od fasadu ogrebao“ i „to sam pao negdje“ jer  ovaj dio je povrijeđen, jer oni te parice udaraju ovim dijelom i najjače je kada udare sa 5 KM onda puca koža na zglobovima, a od ovih ostaju rane. Mi pregledamo ruke djeci i vidimo, pokušaju da lažu ali ne mogu naravno i oni to ne shvataju ozbiljno”, kaže Mirjana Nenadić, pedagog u OŠ Sveti Sava Gacko.

Ozbiljno su ovom problemu pristupili svi u OŠ Sveti Sava. Obavijestili su sve relevantne institucije, sazvali roditelje i  baš za njih više puta organizovali edukaciju. Direktor kaže došla su neka čudna vremena.

“Boga mi koliko ima odgovornosti i nas nastavnika ima i odgovornosti roditelja. Čini mi se da ovo najbolje pokazuje koliko nam je u krizi ne prosvjeta nego je u krizi porodica. Ja mislim da je najbolji put da o ovim problemima pričamo ma koliko ti problemi bili teški i daa ih svi pokušavamo riješiti. Ne možemo ih riješiti administrativno nego da dođemo da se suočimo sa tim problemima i da pričamo i samo pričom i razgovorom i na kraju kraajeva praćenjem ponašanja djece da se pokušava stati u kraj tim problemima”, kaže Nikola Milinković, direktor OŠ Sveti Sava Gacko.

Stati u kraj  problemima sličnih ovog gatačkom nije lako. Za sve su krive moderne tehnologije i društvene mreže kažu psiholozi. Na prvu liniju u borbi protiv ovih pojava moraju stati roditelji.

“Najlakše je roditi dijete, trebamo ga odgajati, vaspitavati i tako dalje. Vrlo često su ta djeca prepupuštena sama sebi bez nadzora u smislu dajte mu telefon da se zabavi, on je najbolji sa telefonom, hajde ako dobiješ nešto imaš nagradu teleon i odatle sve počinje. Hajde da svi zajedno nekako malo više otvorimo oči, da se malo više slušamo i gledamo u oči malo manje telefona i interneta ne samo djeca nego i odrasli”, kaže Maja Beštić, psiholog u OŠ Sveti Sava Gacko.

Teško je ovo vrijeme za odgoj djeteta, svjesni su roditelji. Društvene mreže su mač sa dvije oštrice, imaju lošu i dobru stranu zato je kontrola djeteta najvažnija, kažu građani.

 

Izvor: ATV

BONUS VIDEO

Slični članci

Koncert Danke Ilić u Trebinju

Urednik

Djeca sa KiM u subotu stižu u Srpsku: Mališani iz Štrpca gosti Trebinja

Urednik

Održane sportske igre radnika “Šuma” u Trebinju

Urednik

Srpska bogatija za 29 beba: U Nevesinju tri nova stanovnika

Urednik

Padrino radio: Svakog radnog dana od 21 čas do ponoći slušajte „Dodir noći“

Urednik

Helikopter MUP-a Srbije u Trebinju spreman za gašenje požara (FOTO)

Urednik

Super cijene za paketna kupovinu u „SL Marketima“ i „Slatkim kućama“

Urednik

Eksponati u Muzeju Hercegovine dobili višejezičke QR kodove

Urednik

Razvučena trobojka: Gudeljeva sestra ponosna: Trebinje! (FOTO)

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više