Hercegovina

Mladi iz Nevesinja i Mostara u akciji čišćenja pravoslavnog groblja u Mostaru

Crkvena opština Mostar organizovala je juče akciju čišćenja pravoslavnih groblja u Mostaru u kojoj su učestvovali mladi Mostarci, a veliki broj mladih stigao je iz Nevesinja.

Nakon svete liturgije održane u Staroj crkvi u Mostaru, mladi su se uputili na lokacije Starog pravoslavnog groblja iznad Stare crkve u Mostaru, Pašinovačkog groblja i Bjelušinskog groblja.

Starješina Saborne crkve u Mostaru Duško Kojić zahvalio je omladini iz Nevesinja, učenicima i mladima okupljenima u Fondaciji „Sveti Vukašin“, a mladima iz Mostara iz škole Prosvjetina i Kluba srpske omladine „Božuri“. koji su se rado odazvali i okupili da očiste groblja na kojima su sahranjeni naši preci i naši slavni sunarodnici, prenosi portal Radio Nevesinja.

bozuri ciscenje

„Nevesinje i Mostar imaju tradiciju prijateljstva i to se pokazalo danas. Ovo nije samo akcija čišćenja groblja, već i akcija druženja, zbližavanja, stvaranja novih prijateljstava. U našoj hrišćanskoj veri svesni smo da naši pokojnici nisu umrli, već da žive u Carstvu nebeskom i da ćemo se sa njima sretati i radovati, a kao naša zadužbina našim velikanima činimo i ovu akciju čišćenja zapušteno groblje, deo koji ovdašnji narod ne živi u onom broju u kome je živeo i ne posećuje njegove grobove, kao i nemar institucija i nepriznavanje pravoslavnog groblja kao dela kulturnog nasleđa grada Mostara“, kazao je Kojić.

Mostarski sveštenik Marko Gojačić istakao je da je veliko zadovoljstvo što su mladi Nevesinjci došli da podrže akciju u Mostaru. „Groblja su slika svih nas, delovi istorije. Naša groblja ovdje su slika slavne baštine Mostara. Na ovim grobljima sahranjeni su ljudi koji su ovde živeli i stvarali zajednicu, kao što su Aleksa Šantić, Svetozar Ćorović, mnogi sveštenici koji su ovde ostavili dubok trag. Naša je dužnost da skinemo prašinu sa mermernih ploča i krstaša i vratimo se obnovi mostarskih dana slave“, poručio je Gojačić.

Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević posjetio je aktiviste i izrazio zahvalnost na uloženom trudu i žrtvi.

sluzba

„Ima pomešana osećanja. Ova tri groblja su svjedočanstvo postojanja i istorije koju su Srbi pisali u Mostaru, a dužnost svih nas je da ovo čuvamo i ostavimo u boljem stanju našim potomcima. Nažalost, gledajući u kakvom su stanju groblja, zbog zuba vremena i nemogućnosti održavanja, ne mogu a da ne budem tužan. Tako da je odgovornost predstavnika Srpske pravoslavne crkve, ali i svih nas, da pronađemo sistem za trajnu zaštitu i održavanje ovog istorijskog lokaliteta“, rekao je Milivojević.

Dragana Popović iz Mašinske škole u ​​Nevesinju kaže da su se učenici pravoslavne vjeronauke rado uključili u akciju kako bi doprinijeli ovoj akciji, ali i učinili nešto korisno i dobro tokom posta.

akcija cisnjenje groblje 2

U akciji su učestvovali i članovi Fondacije „Sveti Vukašin“ iz Nevesinja, a predsjednik odbora iz Nevesinja Marko Laketa kaže da su željeli pomoći braći i sestrama u Mostaru, okupiti se u ljubavi i učiniti nešto korisno. .

Iz Crkvene opštine navode da je akciju pomogla gospođa Miranda Budalić, koja je pokrovitelj akcije, kao i veliki broj žena iz zajednice koje su pripremile hranu za učesnike akcije.

 

Izvor: Radio Nevesinje

BONUS VIDEO

Slični članci

„Đurologija” do posljednjeg mjesta napunila pozorišnu salu KC Trebinje

Urednik

Prilika za posao u Trebinju: MaxBet grupaciji potreban serviser

Urednik

Prodaje se stan 74 m2 na unikatnoj lokaciji u Trebinju

Urednik

Turneja od 50 koncarata: „Bijelo dugme“ najavilo koncert i u Trebinju 3. avgusta

Urednik

U Bileći promovisana knjiga „Poziv“ autorke Radmile Šinik

Urednik

Na izgradnji HE „Dabar“ angažovano 100 kineskih radnika

Urednik

Večeras u Trebinju nastupa Branko Đurić Đuro u njegovoj „Đurologiji“

Urednik

Potrebne spremačice za održavanje vila na Ivanici i osoba za održavanje bazena

Urednik

Supernova otvara novo prodajno mjesto u Trebinju

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više