Hercegovina Vijesti

Mostarski sajam nadmašio očekivanja: Sklopljeno na stotine poslovih ugovora

Mostarski sajam u proteklih pet dana okupio je oko 750 izlagača iz 20 zemalja svijeta, možemo reći da je po štandu u prosjeku sklopljeno preko 50 ugovora o poslovnoj saradnji, prezadovoljni smo i mislim da je ovogodišnji sajam dobar temelj za budućnost te da se na ovoj podlozi može graditi impozantna stvar, kazao je portparol Međunarodnog sajma privrede u Mostaru Oliver Cvitković.

– Šta reći o ovogodišnjem sajmu nego da smo prezadovoljni, prvo činjenicom da se sajam održao, jer poznato je u kakvim smo ga uslovima organizovali. Prije pola godine niko nije mogao ni sanjati da će ovdje doći 50.000 ljudi, da će se sklapati prijateljstva, nove poslovne saradnje i slično. Jako smo zadovoljni posjetom, a ono što je najvažnije, reakcije izlagača su izvanredne, svi su zadovoljni, uspjeli su sklopiti posao i, što je najvažnije, opravdali su svoj dolazak na Mostarski sajam – kazao je Cvitković.

Zemlja partner ovogodišnjeg sajma bila je Mađarska, koja je trebala tu ulogu imati i 2020. godine, no tada Sajam nije održan zbog panedmije covid-19.

– Mađari su nam ostali vjerni, došli su ove godine i podržali nas s četrdesetak svojih izlagača, predstavili su svoju kulturu i tradiciju, ostvarili niz poslovnih ugovora o saradnji, što nas jako raduje, te su nam najavili dolazak i sljedeće godine – naveo je Cvitković.

Naglasio je kako je po štandu na Mostarskom sajmu u prosjeku sklopljeno 50 do 60 ugovora o poslovnoj saradnji.

– Imamo vijesti da će nakon sajma biti otvoreno stotinu novih radnih mjesta za neke ljude koji su tu potpisivali ugovore. Da je samo jedno novo radno mjesto otvoreno nakon ovog sajma, mi bismo bili zadovoljni. Sajam je u potpunosti opravdao i premašio sva naša očekivanja – ocijenio je Cvitković.

Dodao je kako nije bilo lako u postojećim okolnostima organizovati jedan ovakav međunarodni događaj.

– Mi smo uradili čudo nad čudima, a to ne bismo mogli da nije bilo predstavnika Hrvatske privredne komore, Privredne komore Srbije, Privredne komore FBiH i Spoljnotrgovinske komore BiH. Sve su to naši prijatelji preko kojih smo uspjeli dovući veliki broj izlagača i polučiti ovaj impozantan uspjeh. Mislim da je ovogodišnji sajam dobar temelj za ubuduće i mislim da se na ovoj podlozi može graditi impozantna stvar – istaknuo je.

Dodjelom nagrada najuspješnijim izlagačima u petak je zatvoren službeni dio Sajma, a današnji, zadnji dan bio je rezervisan za dječji program.

– Ocjenjivali smo izgled štanda, posjećenost i ono što su izlagači ostvarili na Mostarskom sajmu. Abraham Grupa ove godine pomjerila je granice izlaganja činjenicom da su spojili kulturu i industriju na način da su na sajam doveli neka od impozantnih djela slikarstva u vrijednosti od 200 miliona maraka koje je svaki posjetilac mogao vidjeti. Danas smo imali dječji dan za naše najmlađe, s puno pjesme, plesa, zabave, a održala se takođe i modna revija, dakle zastor na ovogodišnju manifestaciju spustili smo u revijalnom tonu – kazao je Cvitković.

Pozvao je sve izlagače da i sljedeće godine dođu na Mostarski sajam koji će, kako najavljuju organizatori, ako ne bude problema s pandemijom, biti organizovan na još višem nivou.

– Izazovna su vremena, teško je bilo šta planirati jer niko ne zna šta će biti sutra, ali mi smo optimisti, idemo s nadom da ćemo organizovati sajam i da ćemo se vidjeti i dogodine – poručio je Oliver Cvitković.

 

Izvor: Top portal 

BONUS VIDEO

Slični članci

U Boračkom jezeru kompletna voda se izmjeni za 54 dana

Urednik

U galeriji Kulturnog centra Trebinje otvorena izložba grafika Marije Kapisode (FOTO)

Urednik

Projekat „Socijalizacija djece Republike Srpske“ – Šeranić svirao, pjevao, pa zaigrao kolo sa učesnicima

Urednik

Vozačima oprez – Pojačana frekvencija vozila, posebno na granični prelazima

Urednik

U ponedeljak počinje „Ljetni turnir u malom fudbalu Gacko 2024“

Urednik

Predstojeća noć će biti tropska: Danas do 40 stepeni!

Urednik

Posebna „last minute“ ponuda u Apartmanima Knežev konak u Gradu Sunca

Urednik

Priča koja vraća vjeru da ipak dolaze ljepša vremena: Željko iz Srbije donira jetru mladom Mostarcu

Urednik

Na mističnom mjestu u Hercegovini temperatura nikad ne prelazi 11 stepeni (VIDEO)

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više