Hercegovina Vijesti

Muzej Hercegovine: Izložba „Rusko-srpski odnosi u doba Petra Velikog

Književno udruženje „Susret“ Trebinje, Ruski naučni institut, Ruski dom iz Beograda i Muzej Hercegovine u Trebinju uz podršku Grada Trebinja i HET-a organizuju izložbu Rusko-srpski odnosi u doba Petra Velikog. Otvaranje izložbe biće upriličeno u Dučićevoj sali Muzeja Hercegovine u Trebinju, u srijedu, 7. septembra 2022. godine, u 20.00 časova.

Izložbe je posvećena 350.godišnjici rođenja Petra Velikog i 300.godišnjici carskog ukaza o slanju učitelja u Srbiju da predaju slovenski i latinski jezik – najvažniji događaj u istoriji rusko-srpskih diplomatskih, kulturnih i crkvenih odnosa. Izložba je fokusirana na nekoliko istorijskih tema: Karlovački kongres 1698-1699.; Obuka Petrovih moreplovaca u školi Marka Martinovića „Nautika“ u Perastu 1697-1698.; Grof Sava Lukić Raguzinski Vladislavić u ruskoj službi; otvaranje prve ruske škole u Sremskim Karlovcima i sudbina njenih prvih učitelja.

Drugi dio izložbe predstavlja strip o Petru Velikom i projekat je Ruskog naučnog instituta (rukovodilac prof. dr Irina Atanasijević). Autori stripa, koji je rađen 1940-41. godine, su Pavle Poljakov i Konstantin Kuznjecov.Strip je originalno rađen za srpsku publiku, za „Politikin zabavnik” , međutim njegova distribucija bila je spriječena njemačkom okupacijom 1941. godine.

Nakon osam decenija prvi put je preštampan u digitalnoj restauraciji Bobana Kneževića. Izdavač stripa je Ruski naučni institut u Beogradu u saradnji sa Udruženjem stripskih umetnika Srbije/Centrom za umetnost stripa i udruženjem „Narodna diplomatija”, a sponzor je Gaspromnjeft.

Ekspozicija je zasnovana na jedinstvenim materijalima koji se čuvaju u ruskim arhivama; većina predstavljenih dokumenata prvi put se uvodi u naučni promet i prikazuje široj javnosti.

Ruskom pjesmom će upotpuniti otvaranje izložbe sestre Bojana i Jovana Radmilović, a stihove Aleksandra Sergejeviča Puškina govoriće Aleksa Antelj.

 

 

 

Padrino, septembar 2022.

BONUS VIDEO

Slični članci

Ćuk: Mnogo manje požara ove godine, građani poštovali mjere

Urednik

Izložba digitalnih kolaža Ane Vejin Bejat u Umjetničkoj galeriji „Rajka Merćep“ Bileća

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa od 24. do 29. oktobra 2024

Urednik

Grad Trebinje i elektroenergetski sektor pomažu sanaciju crkve u Vlasačama

Urednik

Trebinje dobija festival stripa

Urednik

Srpska bogatija za 22 bebe: Po jedan dječak u Trebinju i Nevesinju

Urednik

Bilećki stećci na udaru vandala

Urednik

Uzbudljiv početak nove sezone Pab kviza u Kneževom konaku

Urednik

„Dobro došli kićeni svatovi“ pred publikom u Nevesinju

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više