Hercegovina Vijesti

Muzej Hercegovine Trebinje: Sutra otvaranje izložbe „Otisci graditelja“

U okviru manifestacije Dučićev dan, u Galeriji Muzeja Hercegovine u Trebinju, u srijedu, 6. aprila 2022. godine, sa početkom u 19 časova, upriličiti otvaranje izložbe „Otisci graditelja” posvećene arhitekti Branku Pešiću (1926–2006), autora Marije Andrejević, Ane Petrović i Marije Pavlović.

Branko Pešić (Zemun, 1. septembar 1921. — Linjano, Italija, 4. oktobar 2006.), bio je srpski arhitekta i univerzitetski profesor, a tokom karijere učestvovao je na 28 arhitektonskih konkursa na kojima je dobio 20 nagrada.

Od njegovih 117 realizovanih projekata najznačajnijim se smatraju jugoslovenski paviljoni na brojnim međunarodnim sajmovima, kao i projekti više zgrada u srpskoj prestonici, među kojima je i palata Beograd, popularna Beograđanka.

Autor je projekta za nastavak gradnje Hrama Svetog Save u Beogradu, a bio je i glavni organizator i nadzorni inženjer svih radova na gradnji Hrama od 1984. do 1996. godine.

1990. godine projektovao je idejno rješenje za mauzolej Jovana Dučića u Trebinju.

Tokom karijere, projektovao je i blizu 30 crkvenih objekata, među kojima se ističu crkve u Priboju na Limu, Batajnici i Zemun-polju, kapela-zadužbina porodice Nikolaja Velimirovića u Lelićima, Hram Svete Trojice u Lovcima i Crkva Svete Petke na Čukarici u Beogradu.

Ostao je upamćen kao jedan od najpopularnijih gradonačelnika Beograda, u čije vrijeme je grad znatno proširen i modernizovan izgradnjom novih stambenih naselja, kulturnih i sportskih centara, kapitalnih objekata poput Mostarske petlje, mosta „Gazela”, Terazijskog tunela, Palate Beograđanke i dr, kao i pokretanjem mnogih značajnih kulturnih manifestacija od BITEF-a do FEST-a i osnivanjem gradske radio stanice Studio B. U njegovom mandatu usvojen je tada veoma ambiciozan plan spuštanja Beograda na rijeke, izgradnje Beogradskog željezničkog čvora i Beogradskog metroa. Njagovoj popularnosti doprinio je i specifičan, gotovo komšijski odnos sa građanima.

Bio je dobitnik više medalja i diploma za angažovanje na kulturnom i stručnom polju – odlikovan je sa dvije Medalje rada, Ordenom rada Prvog reda, Ordenom zasluga za narod, Ordenom Sv. Save Prvog reda i ordenom Belog Orla Prvog Reda (posthumno 2006. g.).

Izložba „Otisci graditelja“, u Muzeju Hercegovine u Trebinju, realizovana je u saradnji Ustanove kulture „Parobrod” opštine Stari Grad iz Beograda i Muzeja Hercegovine u Trebinju i biće dostupna publici do 26. aprila 2022. godine.

 

 

HP,  april 2022.

BONUS VIDEO

Slični članci

Ćuk: Mnogo manje požara ove godine, građani poštovali mjere

Urednik

Izložba digitalnih kolaža Ane Vejin Bejat u Umjetničkoj galeriji „Rajka Merćep“ Bileća

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa od 24. do 29. oktobra 2024

Urednik

Grad Trebinje i elektroenergetski sektor pomažu sanaciju crkve u Vlasačama

Urednik

Trebinje dobija festival stripa

Urednik

Srpska bogatija za 22 bebe: Po jedan dječak u Trebinju i Nevesinju

Urednik

Bilećki stećci na udaru vandala

Urednik

Uzbudljiv početak nove sezone Pab kviza u Kneževom konaku

Urednik

„Dobro došli kićeni svatovi“ pred publikom u Nevesinju

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više