Hercegovina

Nevesinje: Otvorena izložba skulptura Teofila Okiljevića

U Galeriji Centra za kulturu „Nebojša Glogovac“ u Nevesinju sinoć je otvorena samostalna izložba akademskog vajara iz Trebinja Teofila Okiljevića, pod nazivom „Sklupture i crteži inspirisani vremenom i prostorom“.

Ovaj mladi umjetnik kroz sklupture i crteže nastoji da sačuva tradiciju Hercegovine.

„U svim mojim radovima prisutan je motiv Hercegovine, jer tu sam se rodio i odrastao. Kroz kamen, drvo, metal i donekle plastiku prenosim svoje impresije iz Hercegovine na radove“, rekao je Okiljević.

Izložbu je otvorila magistar slikarstva i grafičkog dizajna Angelina Vukosav.

„Kompatibilnost vremena i prostora najočiglednija je u citatnosti materijala kakvi su kamen i drvo. Sama suština umjetnosti ogleda se u spajanju tradicionalnog, ličnog i onog savremenog. Baš to tradicionalno, savremeno i lično kod Teofila postaju zaokruženi u jednu cjelinu, sklupturu koja komunicira sa posmatračem“, istakla je Vukosav.

Ona je pozvala nevesinjske ljubitelje likovnih umjetnosti da posjete izložbu ovog mladog, talentovanog i često nagrađivanog vajara, koja ostaje otvorena do 1. oktobra.

t o 22Teofil Okiljević rođen je 1995. godine u Trebinju. Srednju likovnu školu „Petar Lubarda“ završio je na Cetinju. Osnovne i master studije završio je na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju. Trenutno je student doktorskih studija Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Dobitnik je više nagrada i priznanja u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Poljskoj i Sloveniji. Do sada je imao sedam samostalnih i više kolektivnih izložbi.

 

Izvor: Radio Nevesinje

BONUS VIDEO

Slični članci

Bilećki stećci na udaru vandala

Urednik

Glumac Uliks Fehmiu u „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Košarkaši Leotara ubjedljivi protiv Slobode iz Tuzle

Urednik

Rukometaši Leotara i Konjuha podijelili bodove u Trebinju

Urednik

U Trebinju održan 16. Memorijalni turnir „Ljubinko Akšam“

Urednik

Skupština akcionara IAT-a nije održana zbog nedostatka kvoruma

Urednik

Aleksandra Radović u „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Rukometaši Leotara savladali Slobodu u Trebinju

Urednik

Izložba mladih crnogorskih umjetnika otvorena u Muzeju Žitomislić

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više