Hercegovina

Nevesinje: Promocija zbirke pjesama „Na pragu stvarnosti“ Ognjena Kandića

U Domu kulture „Nebojša Gologovac“ sinoć je održana promocija zbirke pjesama „Na pragu stvarnosti“ Ognjena Kandića.

Knjiga sadrži 71 pjesmu i podijeljena je u šest tematskih cjelina.

Ovo prelijepo veče okupilo je ljubitelje pisane riječi koji su uživali u stihovima rodoljubivih, ljubavnih, socijalnih i misaonih pjesama.

Jaku emociju i po koju suzu izazvao je sam autor, koji osim što odlično piše, još bolje i izražajnije čita poeziju.

O njegovom stvaralačkom radu govorili su prijatelji koji ga dobro poznaju i razumiju njegovu poeziju, kao i profesorica iz srednje škole koja je imala samo riječi hvale za svog bivšeg učenika.

Profesor Radomir Vučković u svom izlaganju istakao je da je po ocjeni mnogih kritičara Kandićeva zbirka pjesama izuzetno vrijedna i kvalitetna.

– Ovu knjigu izdalo je SPKD „Prosvjeta“ iz Gacka, i smatramo da je ova zbirka poezije doživjela najveći publicitet od svih knjiga koje je izdala gatačka Prosvjeta. Zbirka ima veliku snagu i zrači nekom posebnom energijom, što smo mogli osjetiti i po publici koja je na promocijama upravo prepoznala jačinu Ognjenovih emocija –pojasnio je Vučković.

On je naglasio da je autor neko ko ozbiljno pristupa ovoj materiji, i dodao da su Kandićevi stihovi prava filozofija života.

Profesorica Sanja Milićević rekla je da se večeras u Nevesinje, u Hercegovinu, domovinu riječi iz koje je potekla, vraća poezija Ognjena Kandića pretočena u pjesničku zbirku „Na pragu stvarnosti“.

– Ono što bih istakla, jeste da je zbirka naišla na jako dobar odziv kako kod publike, tako i kod mnogih kritičara – dodala je Milićević.

Ona je pojasnila da je Kandić odrastao i školovao se u Nevesinju, tako da je knjiga tematski vezana za hercegovačko tlo, gdje su i nastajali njegovi prvi stihovi.

Profesorica Mila Trojanović Gašić rekla je da je zbirka sastavljena iz šest ciklusa sa zanimljivim naslovima i podnaslovima, koji su svojevrstan ključ za razumijevanje samih ciklusa.

– Svaki ciklus ima i odabrani moto, te i tu treba tražiti putokaze za razumijevanje pjesama – dodala je Trojanović Gašić.

Posebno je istakla autorovu rodoljubivu poeziju, u kojoj kao i mnogi veliki srpski pisci dijeli sudbinu srpskog naroda u svim vremenima.

Autor Ognjen Kandić rekao je da već godinama ne živi u Nevesinju, ali da svaki povratak u zavičaj doživljava kao svojevrstan praznik.

− Iako je ovo moja četvrta promocija, želim da kažem da mi je Nevesinje uvijek na prvom mjestu, i nadam se da ću uspjeti da otplatim dug pred mojim sugrađanima koji sam iskreno osjećao – poručio je Kandić.

On je dodao da je neizmjerno počastvovan, srećan i uzbuđen zbog večerašnje promocije.

− Ponosan sam što je došao i ovaj trenutak, jer znam koliko to znači prije svega mojim roditeljima, porodici, prijateljima, ali i svim mojim Nevesinjcima – istakao je Kandić.

Veče su svojim nastupom uljepšale članice Etno grupe „Sveti Dimitrije“ koje su iterpretirale autorove pjesme. Odabrane stihove čitala je Aleksandra Kandić.

 

Izvor: Radio Nevesinje

BONUS VIDEO

Slični članci

Bilećki stećci na udaru vandala

Urednik

Glumac Uliks Fehmiu u „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Košarkaši Leotara ubjedljivi protiv Slobode iz Tuzle

Urednik

Rukometaši Leotara i Konjuha podijelili bodove u Trebinju

Urednik

U Trebinju održan 16. Memorijalni turnir „Ljubinko Akšam“

Urednik

Skupština akcionara IAT-a nije održana zbog nedostatka kvoruma

Urednik

Aleksandra Radović u „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Rukometaši Leotara savladali Slobodu u Trebinju

Urednik

Izložba mladih crnogorskih umjetnika otvorena u Muzeju Žitomislić

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više