Hercegovina

Od „Biteksa“ iz Bileće nije ostalo ništa: Stečajni postupak bez nade za povjerioce

Stečaj u preduzeću „Biteks“ iz Bileće u kojem je krajem novembra prošle godine otvoren stečaj biće vrlo brzo okončan zbog nedostatka stečajne mase.

Riječ je o firmi čiji je prvobitni naziv bio „Nikola Tesla“, a koju je upropastio  Dragan Vučetić nekadašnji savjetnik predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Povjerioci su danas na ročištu u Okružnom privrednom sudu u Trebinju prijavili svoja potraživanja, a u prvim redovima su bili predstavnici Ministarstva finansija, Poreske uprave i Investiciono – razvojne banke.

Stečajna upravnica, Radenka Srndović nije mogla da precizira koliko im je „Biteks“ ukupno ostao dužan, jer je rok za prijavu potraživanja produžen, a crta će, kako je rekla, biti podvučena u maju ove godine.

Međutim, kako je poručila, nemaju se čemu nadati.

Pokretna imovina koja je preostala je bezvrijedna. Radi se o jednom broju starih mašina za šivenje. Preduzeće nema nikakvih nekretnina niti bilo šta vrijedno i najvjerovatniji ishod je okončanje postupka zbog nedovoljnost stečajne mase“, kazala je ona.

Nada se da će nakon prodaje imovine ostati dovoljno novca da se makar pokriju troškovi postupka.

Ovde se dosta povjerilaca naplatilo ranije u izvršnom postupku. Malo šta je ostalo za druge“, zaključila je  Srndovićeva.

Podsjećamo, Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske zatražilo je stečaj preduzeća „Biteks“.

„Biteks“ je nastao na temeljima „Nikole Tesle“, firme koju je 2012. godine osnovala Vlada Republike Srpske sa djelatnošću u oblasti tekstila i proizvodnje automobila, a Dragana Vučetića, tadašnjeg savjetnika Milorada Dodika, imenovala za direktora.

Vučetić je obećavao masovnu proizvodnju električnih automobila i 2.000 radnih mjesta u oblasti tekstilne industrije, ali je iza sebe ostavio samo pustoš i dugove.

Iako je bio osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja, za svoj rad nikada nije odgovarao jer je pobjegao iz zemlje.

 

Izvor: Capital.ba

BONUS VIDEO

Slični članci

Pretežno oblačno, u Hercegovini pljuskovi sa grmljavinom

Urednik

Elektroprivreda Srpske neustavno povećala cijenu struje

Urednik

Trebinjac lišen slobode zbog SMS prijetnji sugrađaninu

Urednik

Iznajmljuje se poslovni prostor na duži vremenski period

Urednik

Novi sjaj tri trebinjska mosta do kraja godine

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa do 5. marta

Urednik

Muzej Žitomislić nagradio najbolje fotografije mostova u BiH

Urednik

Servisne informacije za srijedu, 28. februar

Urednik

Kakvo nas vijeme danas očekuje?

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više