Hercegovina

Ovog ljeta niz manifestacija u Bileći: Zahvalnost Ministarstvu za pitanja dijaspore u Vladi Republike Srbije

Danas je u Srpskom prosvjetnom i kulturnom društvu „Prosvjeta“ održana konferencija za štampu na kojoj su predstavljeni sadržaji manifestacije „Kulturno ljeto i aktivnosti Bileća 2024“, koja će se održati u junu, julu i avgustu ove godine.


U okviru kulturnog ljeta biće organizovano pet zasebnih manifestacija:
-Međunarodna tradicionalna vidovdanska dječija smotra folklora- očuvanje srpske narodne tradicije Bileća 2024
– Projekat „Značaj srpskog jezika, ćirilice, običaja, manifestacija i omladinskog umrežavanja za Srbe u regionu i dijaspori“
-Bileća fest
-Lipa fest
-Putovanja i nastupi GKUD „Vladimir Gaćinović“ Bileća.
Danijela Šegrt, koreograf u GKUD „Vladimir Gaćinović“ je istakla da će se ove godine održati dječija smotra folkolora sa rekordnim brojem učesnika.
„Festival ima za cilj razvoj i uspostavljanje prijateljskih odnosa, promociju kulturne saradnje dječije zajednice, kao i podsticaj u očuvanju i njegovanju kulturnog naslijeđa. Na festivalu će učestvovati kulturno-umjetnička društva iz Istočne Hercegovine i Crne Gore, sa oko 500 učesnika. Članove GKUD „Vladimir Gaćinović“ do kraja godine očekuju brojna putovanja i nastupi širom Republike Srpske, Srbije i Crne Gore“, istakla je Šegrt.
Bileća je poznata po odličnim koncertima tokom jula i avgusta. I ove godine nas očekuje bogat muzički sadržaj u okviru Bileća i Lipa festa.


„Bileća fest“ će se ove godine održati 12. jula. Sredstava od prodaje ulaznica će se uplatiti na račun Humanitarne organizacije „Sveti Vukašin“ za pomoć u realizaciji nekoliko značajnih projekata koje ćemo naknadno objaviti. „Lipa Fest“ će se održati 9. avgusta, kada će bilećani i njihovi gosti uživati u hitovima „Amadeus benda“. Na jednoj od festivalskih večeri nastupiće i mlade nade našeg grada, grupa „Preko reda“, što će biti prilika da se predstave široj publici. Prihod i sa ovog koncerta biće doniran u humanitarne svrhe Udruženju žena oboljelih od karcinoma dojke „Sveta Petka“ u Bileći u iznosu od 500 KM. Lipa fest nagradiće đake generacije iz tri bilećke škole sa po 300KM“, istakao je direktor festivala Nemanja Ivetić.

U okviru projekata „Značaj srpskog jezika, ćirićice, običaja, manifestacija i omladinskog umrežavanja za Srbe u regionu i dijaspori“ poseban akcenat biće stavljen na mlade, organizovaće se priredbe, književne večeri, radionice, nastupi guslara i srpskog narodnog stvaralaštva, kaže Nebojša Rogan, predsjenik Udruženja „Kulturni centar“ Bileća.

„Ovu značajnu manifestaciju podržaće i Ministarstvo za pitanja dijaspore u Vladi Republike Srbije i ministar Đorđe Milićević koi će , ukoliko mu to obaveze dozvole, posetiti Bileću tokom kulturnog ljeta i uspostviti bližu saradnju sa rukovodstvom naše opštine. Tokom projekta ćemo promovisati kulturu, srpski jezik, ćirilicu, kulturnu baštinu i naslijeđe“, dodao je Rogan.

Organizatore kluturnog ljeta pozdravio je načelnik opštine Bileća, Veselin Vujović.
„Zahvaljujem vam se na dosadašnjem radu i organizaciji kulturnih i humanitarnih događaja u našem gradu. Nadam se da će svi Bilećani, kao i oni koji posete Bileću, imati priliku da uživaju u sadržajima koje ćete prirediti, kako bi iz našeg mjesta poslali što ljepšu sliku“, dodao je načelnik Vujović.

U okviru kulturnog ljeta biće organizovano dvadeset različitih događaja.

 

Izvor: Radio Bileća

BONUS VIDEO

Slični članci

Fakultet za proizvodnju i menadžment Trebinje: Konkurs za upis studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija

Urednik

O Kembridž ispitima engleskog jezika razgovarali smo sa direktoricom Obrazovnog centra „Cerovac“ Miljanom Miskin i profesoricom Jelenom Kovač

Urednik

Škola fudbala „Alfa“ na turniru „Dragan Mance Cup“ u Beogradu

Urednik

Visoka škola za turizam i hotelijerstvo Trebinje: Konkurs za upis studenata na prvu godinu studija

Urednik

Trebinje ugostilo „3 na 3 junior fudbal“ turnir

Urednik

Veliki ljetni spektakl u „Gradu Sunca“: Turneja Aleksandre Prijović stiže do Trebinja

Urednik

Marko Ičelić više nije trener Leotara

Urednik

Nemjerljiv značaj Helikopterskog servisa – velika zahvalnost

Urednik

Dunjevača Danila Škera osvaja nagrade na brojnim festivalima

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više