Hercegovina

Podrumi Vukoje ozvaničili berbu žilavke u Carskim vinogradima

Specifični ovogodišnji uslovi za uzgoj vinove loze, kojima je dominirala ljetna suša i često ekstremno visoke temperature, podarili su grožđe odličnog kvaliteta vinogradarima, sa nešto umanjenim prinosima.

Zahvaljujući predanom radu porodica Vukoje i ove godine zadovoljna je prinosima, a danas su u Carskim vinogradima na Ušću kod Trebinja ozvaničili i berbu autohtone žilavke.

Radovan Vukoje, vlasnik „Podruma Vukoje“ kaže da je kvalitet grožđa izuzetno dobar, a prinosi su nešto niži u odnosu na prethodne godine.

„Berba grožđa je uvijek najljepši period za nas vinogradare. Godina je bila veoma specifična. U vinogradu se  temperatura nije spuštala ispod nule u toku zime, proljeće i vegetacija su počeli rano, onda je došao kratko mraz, pa je nastupilo sušno ljeto“, rekao je Vukoje.

On je istakao da su šećeri i kiseline kod ovogodišnjeg roda u izuzetnom balansu, a sačuvana je takozvana zelena masa vinogorja, što je značajno, jer koliko sunce doprinosi kvalitetu grožđa, može ga i oduzeti, ukoliko se ova masa ne sačuva.

Vina „Podruma Vukoje“ se već dugi niz godina prodaju na svjetskom tržištu i na tri kontinenta.

„Zahvaljujući našim ozbiljnim partnerima možemo se pohvaliti da su naša vina zastupljena na vinskim kartama preko 50 restorana sa Mišelinovim zvjezdicama, što je za nas ali i za naš vinogradarski region značajan uspjeh“, istakao je Radovan Vukoje.

Nesumnjivo je da će i ova godina donijeti mnogo najkvalitetnijeg vina iz vinarije Vukoje, a zanimljiv je podatak da su, zahvaljujući rastu trenda u konzumaciji bijelog vina, zalihe ovih etiketa iz prethodne godine u Podrumima Vukoje pri kraju.

 

Padrino, septembar 2024.

BONUS VIDEO

Slični članci

Bilećki stećci na udaru vandala

Urednik

Glumac Uliks Fehmiu u „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Košarkaši Leotara ubjedljivi protiv Slobode iz Tuzle

Urednik

Rukometaši Leotara i Konjuha podijelili bodove u Trebinju

Urednik

U Trebinju održan 16. Memorijalni turnir „Ljubinko Akšam“

Urednik

Skupština akcionara IAT-a nije održana zbog nedostatka kvoruma

Urednik

Aleksandra Radović u „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Rukometaši Leotara savladali Slobodu u Trebinju

Urednik

Izložba mladih crnogorskih umjetnika otvorena u Muzeju Žitomislić

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više