Hercegovina Vijesti

Posjetite Park prirode Orjen i otkrijte njegovu skrivenu ljepotu

U neposrednoj blizini Trebinja i Herceg Novog, ušuškan na planini nalazi se Park prirode “Orjen” i strpljivo čeka sve zaljubljenike u prirodu da ga posjete i iskuse njegove čari.  Masiv Orjena veoma je neobičan, pun surove ljepote, a Park prirode posjeduje gustu mrežu markiranih staza, od onih za lagane šetnje, pa sve do onih koji predstavljaju izazov i za iskusne planinara.

Ipak, Orjen nije stvoren za ljude navikle da na lak i brz način dolaze do planinske ljepote. Ovdje vlada skrivena ljepota, ljepota za koju se vrijedi pomučiti i izboriti, pa obići mjesta kakva su jame-sniježnice, pećine gorskih hajduka, austrougarske vojne položaje, stare pastirske stanove…  Ovu ljepotu možete da iskusite kroz vođene ture koje su za vas pripremili domaćini. Prošetajte Carevim putem,  Stazom zdravlja i domaće hrane ili jednostavno u dogovoru sa stručnim vodičima kreirajte vlastitu turu. Pored turističkih obilazaka na raspolaganju vam je i gastro ponuda u konobama ili možete nešto da prezalogajite u prirodi tokom vaših avantura.

Jedna od ponuđenih tura za obilazak ovog čarobnog mjesta je Carev put. Imate mogućnost da obiđete atraktivni istorijski put, pravo remek djelo austrugarskog graditeljstva u kamenu, a tu su i vidikovci, skriveni spomenici ljubavi, bućanje pored „gorskog oka“, te jedinstveni sniježni kokteli i sladoledi sa jamskim snijegom. Panoramska tura se izvodi teretnim automobilima u centralnom dijelu masiva Orjena, sa prevojem Orjensko sedlo (1600 m) kao glavnim odredištem. Na toj visini tokom ljeta vladaju idealni mikroklimatski uslovi koji dozvoljavaju puno uživanje u aktivnostima pod otvorenim nebom.

Predstaviće  vam bućanje , staru mediteranski igru, provesti šetnjom kroz svojevrsni muzej tehnologije na otvorenom, obići obližnju jamu-sniježnicu i degustirati jedinstvene osvježavajuće napitke, koktel Orjen i Prinčev sladoled.

Ukoliko želite da pronađete Blago iz srca Orjena, pripremite se na malo planinarenja.

Hiking tura se izvodi unutar Parka prirode „Orjen“, u atraktivnom planinskom ambijentu  hercegnovskog zaleđa, a preporučujemo je za sve ljubitelje prirode od 7 do 77 godina. Kroz dvosatno pješačenje do odredišta, upoznaćete se sa zanimljivostima kulturnog pejzaža, nastalog kroz vjekovno sadejstvo čovjeka i prirode i nekadašnjem načinu života u kršu.

Glavna atrakcija i finalno odredište je Sniježna jama, mjesto na kojemu i u najtoplijim ljetnim danima vas čeka temperatura od svega nekoliko stepeni iznad nule i obilje snijega preostalog od protekle zime! Nastavljajući nekadašnju pastirsku tradiciju spremanja šumskog voća i snijega, na licu mjesta ćemo pripremiti unikatna ledena osvježenja za degustaciju: „Zmajevo ždrijelo“ i „Gorski sladoled“.

Oduvijek se znalo da zdravlje ulazi na usta, pa tako svi posjetioci Parka prirode Orjen ne smiju da zaobiđu ni popularnu Stazu zdravlja i domaće hrane. Staza je smještena u bajkovitim pejzažima nekadašnjih katuna , da bi zatim uživali u punoći ukusa tradicionalne domaće hrane ovog planinskog kraja. Prilagođena je svima koji žele da osjete punu ljepotu aktivnosti u prirodi, ali i upoznaju se sa lokalnim kulturnim nasljeđem i domaćom kuhinjom.

Park prirode vam takođe nudi  da otkrijete selo Žlijebi , da zaplovite kroz Hercegnovski vremeplov i još mnogo toga, ali da biste sve to iskusili i proživjeli neophodno je da ponesete adrenalinski duh, dobro raspoloženje i odabirom nekih od ponuđenih tura krenete u osvajanje vrhova Orjena i pripitomite njegovu surovu ljepotu.

Posjetite park prirode Orjen i povežite se sa prirodom.

 

 

 

/sponzorisana objava/

HP, jul 2021.

 

BONUS VIDEO

Slični članci

Ćuk: Mnogo manje požara ove godine, građani poštovali mjere

Urednik

Izložba digitalnih kolaža Ane Vejin Bejat u Umjetničkoj galeriji „Rajka Merćep“ Bileća

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa od 24. do 29. oktobra 2024

Urednik

Grad Trebinje i elektroenergetski sektor pomažu sanaciju crkve u Vlasačama

Urednik

Trebinje dobija festival stripa

Urednik

Srpska bogatija za 22 bebe: Po jedan dječak u Trebinju i Nevesinju

Urednik

Bilećki stećci na udaru vandala

Urednik

Uzbudljiv početak nove sezone Pab kviza u Kneževom konaku

Urednik

„Dobro došli kićeni svatovi“ pred publikom u Nevesinju

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više