Hercegovina

Povelja opštine Bileća velikom humanisti profesoru Milošu Duki

Profesor doktor Miloš Duka, koji je sve do nedavno bio načelnik Odjeljenja za oralnu hirurgiju klinike za stomatologiju VMA Beograd, ovogodišnji je nosilac Povelje opštine Bileća, najvećeg pojedinačnog priznanja ove opštine koje mu je dodijeljeno na svečanoj akademiji Savindana, krsne slave Bileće.

Povelja za kolektov dodijeljena je FK Hercegovcu, a prvi sportista Bileće je malena Sofija Ilić, karatistkinja.

Profesor Duka koji je porijeklom Bilećanin, što je, gradeći karijeru od Zagreba do Beograda to uvijek isticao, istakao je da mu ovo priznanje mnogo znači iz dva razloga – zato što su mu počast ukazali njegovi Bilećani i zato što priznanje nosi ime velikog srpskog svetitelja i prosvetitelja.

„Povelja mi je time draža zato što dolazi od mojih zemljaka, mojih Bilećana i zato što je meni kao vjerniku velika čast da imam povelju koja nosi ime Svetoga Save“, kazao je prof. Duka.

Napominjući da se u svojoj karijeri uvijek nastojao maksimalno posvetiti pacijentu, on ne krije da je Hercegovce na beogradskoj VMA primao sa posebnim simpatijama, te da im je bio dostupan 24 sata dnevno.

On se istovremeno zahvalio i cijelom kolektivu VMA koji je, kako kaže, i u ratu i u miru, zajedno sa njim pomagao pacijentima iz Hercegovine i dodaje kako je ovo, u stvari, drugo po redu priznanje kojim se Hercegovina odužila porodici Duka za njihovu humanost.

„Prvo priznanje je, u stvari, dobio moj pokojni brat, ratni hirurg, doktor nauka Slobodan Duka kome je Nevesinje posthumno darovalo Plaketu Svetog Dimitrija za liječenje bolesnih i ranjenih tokom cijelog rata, kada je, ne samo na nevesinjskom, nego na svim ratištima proteklog rata, sve do Kosova, radio kao ratni hirurg“, kazao je doktor Duka.

Budući da je prije nekoliko mjeseci otišao u penziju, sav novac koji je tada dobio kao otpremninu i izostatak, uložio je u izvođenje građevinskih radova na renoviranju njegova nekadašnje osnovne škole u selu Zasada, a prije toga je do svoga sela finansirao asfaltiranje puta.

„Asfalt sam vodio još dok je u selu bila živa moja mama Rosa, a u renoviranje škole ulažem da svoje djetinjstvo otrgnem zubu vremena, sjećajući se i moga čestitog učitelja Peka Vujovića koji je još među nama“, dodao je profesor Duka.

Pored Medalje čovjekoljublja koju je svojevremeno dobio od Vojnomedicinske akademije Beograd gdje je radio preko dvije decenije i odakle je otišao u penziju, profesor Duka kaže da mu je Svetosavska povelja, među brojnim drugim priznanjima, najdraža.

Izvor: Nezavisne

BONUS VIDEO

Slični članci

Elektroprivreda Srpske neustavno povećala cijenu struje

Urednik

Trebinjac lišen slobode zbog SMS prijetnji sugrađaninu

Urednik

Iznajmljuje se poslovni prostor na duži vremenski period

Urednik

Novi sjaj tri trebinjska mosta do kraja godine

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa do 5. marta

Urednik

Muzej Žitomislić nagradio najbolje fotografije mostova u BiH

Urednik

Servisne informacije za srijedu, 28. februar

Urednik

Kakvo nas vijeme danas očekuje?

Urednik

Gaćinović niže uspjehe

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više