Hercegovina Vijesti

Promovisano drugo izdanje knjige „Asketika“ blaženopočivšeg vladike Atanasija

U Kulturnom centru Trebinje sinoć je, povodom tri godine od upokojenja blaženopočivšeg episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Atanasija, promovisano drugo izdanje njegove knjige „Asketika“, zbirke njegovih predavanja iz Pariza.

Episkop zapadnoamerički Maksim rekao je da je ova knjiga zbirka predavanja vladike Atanasija iz Pariza, gdje je proveo četiri godine i gdje je bio monah, liturg i profesor, a koji je asketiku uvijek doživljavao kao dio antropologije.

– To se može vidjeti u ovoj knjizi, a antropologija je bila samo poglavlje hristologije. Ima nečega jako dirljivog u tome kako on pod pariskim nebom, tamo nekim studentima u Krimskoj ulici govori o tajnama podviga. Otac Zaharije, koji je danas u Manastiru Svetog Јovana Preteče u Engleskoj, kaže da je Atanasije kada bi se studenti povukli, uveče čitao molitve koje mu je slao otac Јustin – istakao je episkop Maksim.

Sveštenik Milorad Sredojević rekao je da se ova knjiga pojavila u „vuneno vrijeme“, u kojem dođe kao lijek za ljudsku dušu.

– Ova knjiga nas vraća nama samima i dolazi u pravo vrijeme – naglasio je Sredojević.

On je naveo da, kada se posmatra život i rad jednog mislioca, filozofa, pjesnika, bogoslova, obično se gleda u kojem vremenu je živio i šta je radio, kakav je njegov eho na sredinu, na prilike i neprilike.

– Vladika Atanasije je ličnost ogromnog autoriteta, snažna, epohalna ličnost, toliko je stvarao i radio da nema oblasti u kojoj se nije odredio. Njegove misli i stvaralaštvo se nalaze u svjetskim jezicima, ruskom, engleskom, grčkom, francuskom – istakao je otac Sredojević.

 

 

Izvor: RTRS

BONUS VIDEO

Slični članci

Vučić i Dodik danas u Bileći

Urednik

Padaju temperature, stiže i olujni vjetar

Urednik

Danas počinje Međunarodni sajam privrede u Mostaru

Urednik

Obnavlja se stara seoska crkva u Gornjem Hrasnu

Urednik

Festival japanske trešnje: U Mostaru raste više od 200 stabala

Urednik

Novi zemljotres u blizini Mostara

Urednik

Aleksandar Vučić stigao u Mostar prvim letom iz Beograda

Urednik

Već prodato 2.000 karata za letove Mostar-Beograd

Urednik

Mještani najbrojnijeg bilećkog sela u akciji čišćenja „Baljačkog puta“

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više