Hercegovina

Prvorođenoj bebi u Trebinju gradonačelnik darovao zlatnik

Malena Danka Grubačić prvorođena je beba u 2024. godini u trebinjskom Porodilištu zbog čega joj je po tradiciji gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić uručio zlatnik.

Sonja Grubačić,Dankina mama je okupljenim novinarima saopštila da su trudovi nastupili uoči Nove godine, u kasnim satima, a da je zdravu djevojčicu od 54 centimetra i 3 kila i 50 grama na svije donijela u 6 sati i 12 minuta, te da je ovo njen treći porod jer kod kuće ima dječaka i djevojčicu.

„Njih dvoje sam rodila u Foči, ali sam u zadnjih godinu dana o trebinjskoj bolnici, osoblji i doktorima čula samo najbolje, a naročito o odjeljenju Porodilišta, tako da nisam imala dilemu da se ovoga puta porodim u Trebinju koje mi je i dosta bliže“, kazala je Sonja, napominjući da njeno dvoje starije djece jedva čeka da dođe kući sa bebom za koju su njih dvoje već sve pripremili.

Gradonačelnik Ćurić joj je od srca čestitao prinovu, uz želju da na ovom porodilištu i u ovoj godini bude više novorođenčadi, jer je dobio podatke da je u prošloj godini, kako kaže, bilo više poroda nego u prošloj i preprošloj.

„Naročino je zadovoljstvo što je malena Danka iz Bileće, što nam govori o tome da se stanovnici koji gravitiraju trebinjskoj bolnici ponovo vraćaju ovdje, a mi sa svoje strane radimo sve da i ova zdravstvena ustanova, a naročito nova bolnica koja je u izgradnji, zadovolji maksimalno potrebe stanovništva ove regije, uz želju da nam liječenje bude potrebno što manje, a porodilište što češće“, kazao je gradonačelnik Ćurić.

Ističući da vraćanje povjerenja u ovu zdravstvenu ustanovu iziskuje dosta i vremena i truda, on je kazao da i grdske vlaste ulažu što je više moguće u pronatalitetnu politiku svojim različitim programima uz zacrtani cilj da u što skorije vrijeme, umjesto 30.000,  Trebinje bude imalo 50.000 stanovnika.

Doktorica Marija Andrić, načelnica odjeljenja Ginekologije i akušerstva u Bolnici Trebinje je potvrdila da je 2023. godina sa 266 porođaja bila bolja od dvije prethodne kada je riječ o broju novorođenčadi, dodavši da će osoblje uraditi sve da podrtođaju budu uredni.

„I ovaj porod je protekao uredno, beba i majka su dobro, što u nama budi najveće zadovoljstvo“, kazala je doktorica Andrić, napominjući da je, prema ranijim obećanjima rukovodstva, u Porodilište Trebinje uveden i epidural.

I direktor Bolnice Trebinje Nedeljko Lambeta, koji je ranije obećao da će trebinjsko porodilište uvesti sistem bezbolnog porođaja, kaže da su održali obećanje, te da se još sve uhodava.

„Mnogo je faktora koje smo se trudili poboljšati, pa u 2023. godini imamo 20% više poroda nego u godini ispred nje, a više od 30% poroda nego u 2021., što govori o tome da se vraća povjerenje“, kazao je Lambeta, dodavši da sada Porodilište ima i četiri ljekara specijaliste i petog specijalizanta, dok je ranije bilo samo dva, pa je dosta lakše i raditi.

Osim epidurala, u trebinjskom Porodilištu je pokrenuta i škola za trudnice koja je dosta popularna u Hercegovini, ali ostvaruju i druge benefite.

U porodilištima Trebinje i Nevesinje je u 2023. godini rođeno blizu 80 beba više nego u 2022. godini.

Vesna Duka

Izvor: Nezavisne

BONUS VIDEO

Slični članci

Vidak Maljević prvak BiH za seniore

Urednik

Da li je rad Rudnika i Termoelektrane Gacko ugrožen zbog lošeg kvaliteta uglja?

Urednik

Sakupljena znatna sredstva za crkvu u Hrupjelima

Urednik

Rukometaši Leotara slavili u Zavidovićima, Nevesinjci namučili lidera pa pali u finišu

Urednik

Nevesinjci i Gačani prijeteljski odmjerili snage

Urednik

VIDEO / Rizični putevi na istoku Srpske, vlast i dalje ne reaguje

Urednik

Dušanka Zečević: Medicinska sestra divan poziv, važno je imati empatiju

Urednik

Turistička organizacija predstavila ponudu Trebinja u Beogradu

Urednik

Nemanja Gudelj ponovo na terenu poslije povrede koljena

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više