Najljepši početak nove vinogradarske godine upravo je današnji dan, kada se proslavlja Sveti Trifun, zaštitnik vinara i vinogradara.
Već tradicionalno u Carskim vinogradima na Ušću pored Trebinja porodica Vukoje obilježava ovaj dan rezidbom prvih čokota na ovoj najznačajnijoj vinogradarskoj lokaciji u Hercegovini.
Zbog kiše na Svetog Trifuna ove godine, vinogradari se nadaju rodnoj godini. Radovan Vukoje, vlasnik Podruma Vukoje 1982, je ovom prilikom istakao:
„Mi smo prethodne sezone imali jako lijepo vrijeme i dobar rod, ali nešto niže prinose, a ove godine se nadamo dobrim prinosima, ali i vrhunskom kvalitetu.“
On dodaje da je njegov tim već preduzeo sve potrebne agrotehničke mjere, uključujući radove na polju, đubrenje, oranje i rezidbu. Sada slijedi niz poslova koji će do jeseni rezultirati novim urodom koji će podariti najbolja vina u regionu.
„Upravo taj vrijedni rad treba dati nova vina od sorti koje uzgajamo. S obzirom na to da smo radili neke nove zahvate na kalemljenju, biće i više bijelog grožđa, ali treba čekati da se taj rod upotpuni,“ objasnio je Vukoje.
Takođe je napomenuo da Podrumi Vukoje već imaju organske vinograde, koristeći prirodno gnojivo od ovaca i goveda. „To se miješa sa drugim organskim materijama i dobija kompaktna biomasa koja čuva i cjelokupnu poljoprivredu za buduća pokoljenja“, pojasnio je Radovan Vukoje.
Zadovoljni su i sa prošlogodišnjim rezultatima, jer su njihova vina i prošle godine ovjenčana brojnim nagradama.
„U Londonu je naša grozda muskat proglašena najboljim destilatom od grožđa na svijetu, a prije toga u Bergamu, u Italiji su internacionalne sorte kaberne, merlo i sira, sa tiketom Tribunija crvena, dobile Veliku zlatnu medalju, dok je na početku godine bijela selekcija kupaža žilavke, šardonea i malvasije dubrovačke ovjenčana nagradom koja se dodjeljuje za 100 najboljih svjetskih vina, tako da će tu 2024. godinu biti teško ponoviti u tom smislu, ali smo tako mislili i prethodnih godina, da bi nas ponovo nešto iznenadilo“, rekao je Vukoje.
Za 2025. godinu očekuju nova priznanja, a vina koja proizvode su prisutna na tri kontinenta. Uz to, broj turista koji ih posjećuju raste iz godine u godinu, a već su brojne najave za proljeće i predsezonu.
Na Svetog Trifuna, osim početka rezidbe i tradicionalnog zalijevanja vinove loze vinom, vinogradi se blagosiljaju. Ovu ceremoniju, uz slavsku svijeću i sječenje kolača, obavio je protojerej Velimir Kovač, koji je ovom prilikom istakao:
„Blagoslovili smo ovaj vinograd, a samim tim i sve naše vinograde, kako bi što uspješnije počela nova sezona i nova radna godina.“
Pozanjući pregalaštvo, trud i stalno uvođenje novih znanja i tehnologija u proizvodne procese sigurni smo da je pred porodicom Vukoje još jedna uspješna vinska godina.
Padrino, februar 2025.