Hercegovina Vijesti

Služen parastos povodom sto godina od smrti Alekse Šantića

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo (SPKD) „Prosvjeta“, Gradski odbor Mostar i Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo „Gusle“ organizovali su danas pomen u Mostaru povodom 100 godina od smrti velikog pjesnika Alekse Šantića.

Parastos je Šantiću na srpskom pravoslavnom groblju Bjelušne, gdje počiva veliki pjesnik, služio je iguman Manastira Žitomislić Danilo Pavlović uz prisustvo svih mostarskih, ali i sveštenika iz susjednih hercegovačkih opština.

Pomenu su prisustvovali članovi „Prosvjete“ i „Gusala“, djeca koja pohađaju „Prosvjetinu“ školu srpskog jezika, istorije i kulture i mnogi poštovaoci lika i djela Šantića.

Članovi „Prosvjete“ položili su vjenac, a djeca ruže na Aleksin grob.

Iguman Manastira Žitomislić rekao je nakon parastosa da veliki broj prisutnih govori i da Šantić ima vječni spomen i na zemlji.

„Kao što je impozantna bila njegova sahrana prije 100 godina, ništa manje impozantniji nije ni ovaj skup danas zato što smo svi mi njegovi nasljednici. Aleksa je čovjek koji nas je zadužio. Zadužio nas je da mu činimo spomen i da živimo onako kako nas je on naučio“, rekao je iguman Danilo.

On napominje da je Šantić jedan u nizu svijetlih primjera srpskog naroda koji je bio ispunjen prevelikom ljubavlju zbog koje su mu se smijali, proglašavali ga naivnim i govorili mu da umire u maloj sredini.

„Njegova ljubav, neoprezna, jeste ona prava istinska ljubav koja se očituje u mnogim stvarima, prema drugom biću, prema svojoj zemlji, svome rodu i narodu. Nema većeg i istinskijeg rodoljuba od Alekse Šantića i većeg i boljeg Srbina od njega“, rekao je iguman Danilo.

On je naveo da je parastos samo početak obilježavanja sjećanja na velikog Šantića i da će se kroz čitavu godinu održavati razni događaji.

Starješina Sabornog hrama u Mostaru i rukovodilac „Prosvjetine“ škole Duško Kojić rekao je da je ovo veliki jubilej.

„Mi se svakoga dana i svake godine sjećamo Šantića u Mostaru. Sjeća ga se širom svijeta srpski narod i mnoge škole i ulice posvećene su ovom velikanu. Danas su ovdje djeca iz `Prosvjetine` škole kojima je danas bio školski dan i u školi je tema bio Šantić. Danas su tu i oni na njegovom grobu da se svi sjetimo vrijednosti koje je njegovao Šantić i od kojih nikada nismo bili dalje“, poručio je Kojić.

Predsjednica SPKD „Prosvjeta“ Mostar Sanja Bjelica Šagovnović rekla je da je i vijek nakon smrti najvećeg pjesnika ovoga podneblja on i dalje prisutan i živ u svom gradu.

„On je i danas 100 godina nakon smrti najvjerniji čuvar srpske kulture, istorije, tradicije i svega srpskog u Mostaru. `Prosvjeta` zajedno sa `Guslama` i Crkvenom opštinom Mostar od svog ponovnog osnivanja u Mostaru 2008. godine nastoji na dostojanstven način čuvati sjećanje na lik i djelo pjesnika i vratiti ga Mostaru na način kako on to zaslužuje“, dodala je ona.

Prema njenim riječima, na ovim prostorima nije bilo pjesnika da toliko liči na svoj grad i da grad liči na pjesnika, kao što su to Šantić i Mostar.

„Vjerujem da će i ove nove generacije zavoljeti Šantića kao što je on volio sve građane ovog grada bez obzira na ime, prezime, vjeru ili naciju. Uvijek je isticao da mu je svako brat bio on Srbin, katolik ili musliman“, rekla je ona.

Počasni potpredsjednik „Prosvjete“ Ranko Čvoro naveo je da je prošlo stoljeće od ispraćaja koji u Mostaru nikada ni prije, ni poslije toga nije zabilježen.

„Mi smo ovdje došli ponizno u tišini da se poklonimo i da se nadahnemo i okrijepimo ispred spomenika velikana koji je davno dosegao prostranstva kosmosa. Svi oni koji su nježni i čedni i čestiti dolaze ovdje da se poklone onako kao što se ide u svetilišta Gračanice, Dečana, Sopoćana“, rekao je Čvoro.

Aleksa Šantić umro je 2. februara 1924. godine od tada neizlječive bolesti – tuberkuloze.

Sahranjen je na pravoslavnom groblju Bjelušine u Mostaru.

 

 

Izvor: Atv

BONUS VIDEO

Slični članci

Vidak Maljević prvak BiH za seniore

Urednik

Da li je rad Rudnika i Termoelektrane Gacko ugrožen zbog lošeg kvaliteta uglja?

Urednik

Sakupljena znatna sredstva za crkvu u Hrupjelima

Urednik

Rukometaši Leotara slavili u Zavidovićima, Nevesinjci namučili lidera pa pali u finišu

Urednik

Nevesinjci i Gačani prijeteljski odmjerili snage

Urednik

VIDEO / Rizični putevi na istoku Srpske, vlast i dalje ne reaguje

Urednik

Dušanka Zečević: Medicinska sestra divan poziv, važno je imati empatiju

Urednik

Turistička organizacija predstavila ponudu Trebinja u Beogradu

Urednik

Nemanja Gudelj ponovo na terenu poslije povrede koljena

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više