Hercegovina Vijesti

Sukob u Ukrajini: Rusija počinje naplatu gasa u rubljama

Specijalna vojna operacija Rusije u u Ukrajini traje 37 dana. Rusija danas počinje sa naplatom gasa u rubljama. Danas se ponovo otvara koridor iz Marijupolja ka Zaporažju koji treba da nadgledaju predstavnici Međunarodnog Crvenog krsta i UNHCR-a. Šef UN-ovog nadzornog tijela za atomsku energiju u Kalinjingradu sa ruskim zvaničnicima o bezbednosti nuklearnih elektrana u Ukrajini.

 

Ambasador UKR: Očekujemo supermodernu opremu od SAD i VB

Ukrajina će uskoro moći bolje da zaštititi svoje nebo i gradove od ruskih napada, jer očekuje da dobije supermodernu vojnu opremu iz SAD i Velike Britanije, izjavio je danas ukrajinski ambasador u Japanu Sergij Korsunski.

-Oni su i dalje superiorni u vazduhoplovstvu, avionima i raketama i mi očekujemo da dobijemo supermodernu opremu iz SAD i Velike Britanije kako bismo zaštitli naše nebo i naše gradove – rekao je Korsunski na konferenciji za novinare.

On je naveo da, kada ruske snage ispaljuju krstareće rakete sa velike udaljenosti, ukrajinske snage ne mogu da dođu do mesta lansiranja, prenosi Rojters.

-Moramo da ih presretnemo. Zato nam treba ova moderna oprema – naveo je Korsunski.

Rusija: EU nije centar univerzuma

Rusija neće tražiti od Evropske unije da joj ukine sankcije, jer ima dovoljno svojih zaliha i alternativa, prenijela je danas agencija RIA Novosti saopštenje ministarstva spoljnih poslova.

-Evropska unija nije centar univerzuma – kazao je šef za evropsku koordinaciju pri ruskom ministarstvu Nikolaj Kobrinec, prenio je Rojters.

Rusija je poručila da će odgovoriti na sankcije EU, navodeći da će 27 zemalja evropskog bloka možda shvatiti da im konfrontacija sa Moskvom nije u interesu, prenela je RIA pozivajući se na visokog zvaničnika ministarstva spoljnih poslova.

-Akcije Evropske unije neće ostati bez odgovora. Neodgovorne sankcije Brisela već negativno utiču na svakodnevni život običnih Evropljana – kazao je Kobrinec.

Rusija danas otvara koridor iz Mariupolja za Zaporožje

Na molbu francuskog predsjednika Emanuela Makrona i njemačkog kancelara Olafa Šolca ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, Rusija će danas otvoriti humanitarni koridor iz Mariupolja za Zaporožje, javlja agencija TASS.

Kako je saopštio načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije general-major Mihail Mizincev, humanitarni koridor će biti otvoren iz Mariupolja ka Zaporožju, preneo je Rojters.

Prajs: Rublje za gas znak ekonomskog očaja Moskve

Zahtjev ruskog predsjednika Vladimira Putina da strani kupci plaćaju ruski gas u rubljama je znak ekonomskog i finansijskog očaja Moskve izazvanog sankcijama Zapada, ocijenio je portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs.

-U osnovi mislim da je ovo samo još jedan pokazatelj užasnog stanja u kojem se nalazi ruska ekonomija – rekao je Prajs novinarima i dodao da je na evropskim nacijama da odrede svoj odgovor, prenosi agencija Rojters.

Kako je rekao portparol američkog Stejt departmenta, sankcije, kontrola izvoza i druge ekonomske mjere uvedene kao odgovor na rusku vojnu operaciju u Ukrajini imale su „značajan, suštinski, dubok efekat“ i dovele su do „ekonomskog i finansijskog očaja“ Rusije.

Nehamer i Šolc:Bez potpunog embarga na uvoz gasa i nafte

Njemački i austrijski kancelar Olaf Šolc i Karl Nehamer izjasnili su se protiv potpunog embarga na uvoz gasa i nafte iz Rusije, ali istovremeno poručuju da nema ublažavanja sankcija.

-Sankcije imaju samo smisla ako pogode onog kojeg treba da pogode, a ne da oslabe one koji ih uvode – objasnio je Nehamer na zajedničkoj konferenciji za štampu u Berlinu.

On je rekao da je strašan osećaj biti zavisan od ruskog gasa, ali je njegov zadatak kao kancelara da brine o energetskoj bezbjednosti Austrije.

U vezi najave predsjednika Rusije Vladimira Putina da će gas iz njegoge zemlje ubuduće morati da se plaća u rubljama, Nehamer je kazao da čeka na pisano obavještenje, pa će tek potom izneti stav.

Generalštab Ukrajine: Rusija nastavlja povlačenje sa sjevera Kijevske oblasti

Generalštab Ukrajine navodi da se nastavlja djelimično povlačenje jedinica ruskih  trupa sa sjevera Kijevske oblasti ka državnoj granici sa Republikom Belorusijom.

-Ukrajinski branioci su tokom jučerašnjeg dana odbili sedam napada iz Donjeckog i Luganskog pravca – saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine u operativnim informacijama.

Dodaje se da su uništili tri tenka, dva oklopna transportera, dva vozila i dva artiljerijska sistema, oborena je i bespilotna letjelica Orlan-10, javlja Unian.net.

Ukaz stupa na snagu, od danas plaćanje gasa u rubljama

U Rusiji danas stupa na snagu Ukaz kojim je predsednik Vladimir Putin uveo plaćanje ruskog gasa „neprijateljskim zemljama“ u rubljama. Te zemlje će morati da otvore račune u ruskim bankama, prenosi agencija RIA Novosti.

-Predlažemo partnerima iz tih država jasnu i transparentnu šemu. Da bi kupili ruski prirodni gas treba da otvore račune u rubljama u ruskim bankama. Upravo sa tih računa će se vršiti plaćanje gasa koji se bude isporučivao od 1. aprila – rekao je Putin. Moskva „neprijateljskim zemljama“ označava one koje su uvele sankcije Rusiji zbog vojne intervencije u Ukrajini.

 

 

Izvor: Glas Srpske

BONUS VIDEO

Slični članci

Ćuk: Mnogo manje požara ove godine, građani poštovali mjere

Urednik

Izložba digitalnih kolaža Ane Vejin Bejat u Umjetničkoj galeriji „Rajka Merćep“ Bileća

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa od 24. do 29. oktobra 2024

Urednik

Grad Trebinje i elektroenergetski sektor pomažu sanaciju crkve u Vlasačama

Urednik

Trebinje dobija festival stripa

Urednik

Srpska bogatija za 22 bebe: Po jedan dječak u Trebinju i Nevesinju

Urednik

Bilećki stećci na udaru vandala

Urednik

Uzbudljiv početak nove sezone Pab kviza u Kneževom konaku

Urednik

„Dobro došli kićeni svatovi“ pred publikom u Nevesinju

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više