Hercegovina Vijesti

Tradicionalno saborovanja na Zijemljima

Na Zijemljima je danas održan tradicionalni narodni sabor koji je okupio veliki broj mještana, gostiju i ljudi koju korijene vuku iz ovog planinskog hercegovačkog mjesta. Zijemaljci su prisustvovali bogosluženjima, upalili svijeće za svoje upokojene srodnike, porazgovarali sa prijateljima i oživili sjećanja na pretke koji su ove prostore naselili prije dva vijeka.

Svetu liturgiju u Crkvi svetih mučenika služio je sveštenik Nebojša Radić. Nakon bogosluženja, kod Spomen obilježja poginulih boraca u proteklom otadžbinskom ratu održan je parastos, a delegacija opštine Istočni Mostar položila je cvijeće.

Radić je poručio vjernicima da poštuju i vole jedni druge, kao što to poučava i Sveto Jevanđelje.

– Кroz poštovanje i iskrenost dolazi i ljubav koja nam donosi život vječni ̶ istakao je Radić.

Sabor na Zijemljima uz kraće prekide održava se prve nedjelje nakon Velike Gospojine više od jednog vijeka. Mještani su se nakon napornih radova oko sakupljanja ljetine sastajali da porazgovaraju sa prijateljima, zapjevaju i nadmeću u sokolskim disciplinama. I tokom današnjeg saborovanja Zijemaljci su sa naglašenim emocije pričali o zavičaju i prisjećali se nekadašnjih vremena.

Zorana Mavraka životni putevi su odveli u Herceg Novi, ali rodno mjesto nije zaboravio i koristi svaku priliku da navrati u zavičaj. Sa ponosom naglašava da je prvi zakopao temelj svetog hrama i da je prvi zazvonio zvonom novosagrađene crkve na Zijemljima.

– Nostalgija za rodnim krajem je sve jača i stalno nas zove da se vratimo u mjesto gdje smo se rodili, odrastali i provodili ratne dane ̶ kaže Mavrak. Naglašava da je ovaj tradicionalni sabor jedinstvena prilika da se vidi sa rođacima, prijateljima i mještanima.

Sportski dio svečanosti bio je u znaku Gospojinskog memorijalnog turnira u malom fudbalu.

 

Izvor: Radio Nevesinje 

BONUS VIDEO

Slični članci

Ćuk: Mnogo manje požara ove godine, građani poštovali mjere

Urednik

Izložba digitalnih kolaža Ane Vejin Bejat u Umjetničkoj galeriji „Rajka Merćep“ Bileća

Urednik

KC Trebinje: Program bioskopa od 24. do 29. oktobra 2024

Urednik

Grad Trebinje i elektroenergetski sektor pomažu sanaciju crkve u Vlasačama

Urednik

Trebinje dobija festival stripa

Urednik

Srpska bogatija za 22 bebe: Po jedan dječak u Trebinju i Nevesinju

Urednik

Bilećki stećci na udaru vandala

Urednik

Uzbudljiv početak nove sezone Pab kviza u Kneževom konaku

Urednik

„Dobro došli kićeni svatovi“ pred publikom u Nevesinju

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više