Hercegovina Vijesti

Trebinje bogatije za predmete iz zaostavštine Vlastimira Pavlovića

Muzeju Hercegovine u Trebinju poklonjeno je više vrijednih predmeta iz zaostavštine Vlastimira Pavlovića, pjesnika i nekadašnjeg glavnog urednika Glasa Trebinja.

Vladimira Larma i Mihailo Pavlović, kćerka i sin Vlastimira Pavlovića, posjetili su ovu ustanovu kulture i poklonili im predmete iz zaostavštine svog oca i djeda Mihaila Pavlovića.

Poklon čine ukoričeni brojevi Glasa Trebinja iz perioda 1959-1964. godine, kada je Brato Pavlović bio urednik tog lista.

Oni su trebinjskom muzeju poklonili i odlikovanja svog djeda Mihaila Pavlovića.

Među tim odlikovanjima je srebrni vojnički orden Karađorđeve zvijezde sa mačevima, Spomenica rata za oslobođenje i ujedinjenje 1914-1918, Orden jugoslovenske krune petog stepena, Orden bijelog orla petog stepena, Medalja za hrabrost „Miloš Obilić“, Orden Svetog Save petog stepena, Đurđevski krst trećeg stepena /Carska Rusija/, Spomen krst Prvog svjetskog rata /Rumunsko odlikovanje/, Ratni krst Čehoslovačke Republike i bedž sa dvoglavim orlom i štitom sa četiri ocila.

Muzeju su poklonili i originalna dokumenta i ukaze o tim odlikovanjima, dobrovoljačko uvjerenje i ratna fotografija Mihajla Pavlovića sa svim odlikovanjima.

Iz Muzeja su zahvalili potomcima Vlastimira Pavlovića za vrijedne i značajne poklone.

Vlastimir Pavlović rođen je u Trebinju 1928. godine i jedan je od prve generacije novinara i književnika na ovom prostoru nakon Drugog svjetskog rata.

Radio je Trebinju kao glavni urednik Glasa Trebinja i u nekoliko redakcija u Sarajevu, a školovao se u Trebinju, Mostaru, Sarajevu i Beogradu.

Umro je 1974. godine, u 47. godini u Sarajevu, a sahranjen je u rodnom Trebinju.

Objavljene su mu zbirke pjesama „Sjećanja“, „Ravnica neba“, „Virovi“, „Devojčica postupaka“ i „Panika ogledala“, kao i zbirke pjesama za djecu „Srebrni vodopad“ i „Zvon-zvonke pjesme“ i proza za djecu „Skok sa kule“ i „Prvi lov“.

Njegove pjesme uvrštene su 1976. godine u „Antologiju poslijeratne bosanskohercegovačke lirike“ Ivana Kordića, kao i u zbirku „Vrt divljih ruža – poslijeratno bosansko hercegovačko pjesništvo“ Јosipa Ostija 1989. godine.

 

Izvor: Srna

BONUS VIDEO

Slični članci

Vučić i Dodik danas u Bileći

Urednik

Padaju temperature, stiže i olujni vjetar

Urednik

Danas počinje Međunarodni sajam privrede u Mostaru

Urednik

Obnavlja se stara seoska crkva u Gornjem Hrasnu

Urednik

Festival japanske trešnje: U Mostaru raste više od 200 stabala

Urednik

Novi zemljotres u blizini Mostara

Urednik

Aleksandar Vučić stigao u Mostar prvim letom iz Beograda

Urednik

Već prodato 2.000 karata za letove Mostar-Beograd

Urednik

Mještani najbrojnijeg bilećkog sela u akciji čišćenja „Baljačkog puta“

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više