Hercegovina RS i BiH

Trebinje: Počinje ugradnja solarnih panela domaćinstvima

Potpisivanjem prvih ugovora o instaliranju solarnih panela na krovovima kuća u trebinjskom naselju Vinogradi, Matično preduzeće “Elektroprivreda Republike Srpske” krenuo je sa realizacijom projekta ugradnje solarnih elektrana.

Ugovore o nabavci studije korištenja energije sunca za potrebe domaćinstava u statusu „Prosumera“ (kupca – proizvođača) u sjedištu Elektroprivrede u Trebinju je potpisalo 10 vlasnika individualnih stambenih objekata, a ugradnja solarnih panela, odnosno elektrana, na prva domaćinstva u Srpskoj u statusu prozjumera počinje već sljedeće sedmice.

U Elektroprivredi RS je saopšteno da je u sklopu realizacije ovog pilot projekta odabrano da se fotonaponski solari izgrade na krovovima objekata na lokaciji ovog naselja zbog povoljnog položaja i velike osunčanosti u toku cijelog dana, te da se krajnji kupci ovog naselja napajaju sa tri trafostanice na koje su postavljeni uređaji za mjerenje kvaliteta napona.

Domaćinstva su izabrana na osnovu više kriterijuma, kako bi se u narednih godinu dana ispitali benefiti ugradnje elektrana, opterećenost distributivne mreže njihovim priključenjem i projekat nastavio na individualnim i zajedničkim objektima za stanovanje širom Srpske.

Odabrani vlasnici objekata ističu da je ovo velika stvar za njihova domaćinsta i da očekuju trajno rasterećenje svojih kućnih budžeta, praktičnom eliminacijom računa za električnu energiju, zahvaljuju Elektroprivredi Republike Srpske i očekuju da će projekat bit ispraćen do kraja, kvalitetno realizovan i isplati.

Prvi “prozjumeri” izabrani su na osnovu analiza Projektnog tima MH ERS koji je napravio kriterijume po kojima su birani krajnji kupci, a prvi kriterijum prilikom odabira krajnjih kupaca bila je njihova mjesečna potrošnja, spram planirane godišnje proizvodnje fotonaponskog sistema.

Zbog toga su, kako objašnjavaju u EPES, najprije odabrani krajnji kupci čija je mjesečna potrošnja između 350 kWh i 600 kWh, a budući da je takvih potrošača bilo najviše na trafo stanici Vinogradi 3, projektni tim je obišao domaćinstva koji se napajaju sa ove trafo stanice i odabrao prve korisnike panela.

Кao eliminacioni kriterijum uzeto je posjedovanje građevinske dozvole za individualni objekat na kome se planira izgradnja fotonaponskog sistema, kao i orjentacija krova na tom individualnom objektu, tako da su eliminsani svi oni koji nemaju krova ili su im objekti okrenuti u pravcu istok-zapad.

 

Izvor: Nezavisne

BONUS VIDEO

Slični članci

Vesna Pisarević gost u emisiji „Mojih 50“ na Padrino radiju

Urednik

Uskoro letovi iz Mostara za Istanbul ?

Urednik

U subotu veliki koncert Halida Bešlića u Gradu Sunca: Osvojite besplatne ulaznice!

Urednik

VIDEO / Kakvo je stanje na graničnim prelazima u Hercegovini u jeku sezone

Urednik

U Trebinju počeo 67. Festival festivala

Urednik

Izdaje se namješten jednosoban stan na duži vremenski period u Trebinju

Urednik

„Hercegovačka kuća“ proslavila sedmi rođendan

Urednik

Požar na teritoriji opštine Ljubinje pod kontrolom

Urednik

Hidroelektrana „Dabar“ gradi se planiranom dinamikom

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više