Hercegovina

U Kulturnom centru Trebinje održana Svetosavska akademija

U okviru Svetosavskih svečanosti, tradicionalne manifestacije u čast prvom srpskom arhiepiskopu i prosvetitelju, u prepunoj pozorišnoj sali Kulturnog centra Trebinje večeras je održana svečana akademija.

Kroz svečanu besjedu, jerej Danilo Boro kazao je da ćemo Svetog Savu poštovati i slaviti samo ako ono što nas on uči bude u našim srcima i mislima, u riječima i djelima, da će samo tako njegovo djelo biti živo u nama, a mi ćemo biti istinska čeljad Svetoga Save:

„Sveti Sava je duhovni vođa srpskog naroda za sva vremena. Duhovna buktinja koju je on upalio u narodu svome svakim danom gori sve većim plamom, svakoga dana sve je veći broj njegove duhovne djece, koja čak i rasijana svuda po svijetu svuda pronose Savino ime i Savinu slavu, koja nije ništa drugo nego slava imena Božijeg. Zato ova svetosavska saborovanja treba da budu takva da ne budu puko podsjećanje na ličnost i djelo Svetog Save, nego uvijek i iznova prilika da se mi preispitamo da li hodimo putem koji nam je proputio i da mu se uvijek iznova vraćamo“.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je u pozdravnoj besjedi istakao da je život Svetog Save svojevrsni testament njegovim vrijednostima, što ga čini vječnim za sve vijekove vijekova:

„Priča o Svetom Savi je najduža priča koju srpski narod propovijeda i sve što o njoj govorimo su samo njeni dijelovi, jer je on bio ličnost koja je prevazišla granice svog vremena. Bio je vizionar, a njegova snaga nije bila samo u riječima, već i u djelima. Srpski narod se vijekovima nakon Savinog ovozemaljskog bitisanja, kao nikada ranije, nalazi na putu Svetosavlja koji je postavio temelje kulture, obrazovanja i duhovnosti, težeći, prije svega, da kroz svoje pouke i djela bude svojevrsni simbol i primjer svima nama koji danas hodimo njegovim stazama“.

Gradonačelnik Ćurić uručio je Svetosavske nagrade: Miroslavki Mici Milošević, profesoru biologije u Centru srednjih škola Trebinje, Divni Spaić, profesoru engleskog jezika i književnosti u Gimnaziji „Jovan Dučić“ , Stani Ćuk, nastavniku biologije i hemije u Osnovnoj školi „Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški“, Mileni Vico, pedagogu i pomoćniku direktora u Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj“, kao i posthumno Stevanu Vukomanoviću, nastavniku razredne nastave, pomoćniku direktora i direktoru u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“.

U kulturno-umjetničkom programu akademije učestvovali su: horovi „Tribunija“ i „Bubamarac“, hor Muzičke škole „Trebinje“, Vjera Mujović – glumica Narodnog pozorišta Beograd, Aleksandar Dunić – prvak Pozorišta na Terazijama Beograd, Milan Malbaša – dramski umjetnik Beograd, Snežana Savičić – primadona Opere Narodnog pozorišta Beograd, Milisav Sukonjica – bariton Muzičke škole „Trebinje“, Aleksandra Rajković – etno vokal Muzičke škole „Trebinje“ i Nevena Živković – klavirska pratnja – Narodno pozorište Beograd.

Nastupili su i recitatori i vokalni solisti iz trebinjskih osnovnih i Muzičke škole: duo: Milica Rajković, violina i Lana Perović, klavir, duo: Marina Mučibabić, flauta i Ivana Pešić, klavir iz Muzičke škole „Trebinje“, recitatori: Milica Cerovina i Sara Ilić iz OŠ „Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški“, Ivo Karadžić Neveš, Milica Vuković i Kristina Ćorluka iz OŠ „Vuk Karadžić“ i Anja Đurić, etno vokal i Sofija Brborić, vokal iz OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“.

U okviru Svetosavskih svečanosti, sutra u 11 časova  i 30 minuta, učenici Osnovne škole „Vuk Karadžić”, kulturno-umjetničkim programom obilježiće Svetog Savu – školsku slavu u pozorištu Kulturnog centra.

 

Izvor: KC Trebinje

BONUS VIDEO

Slični članci

Vidak Maljević prvak BiH za seniore

Urednik

Da li je rad Rudnika i Termoelektrane Gacko ugrožen zbog lošeg kvaliteta uglja?

Urednik

Sakupljena znatna sredstva za crkvu u Hrupjelima

Urednik

Rukometaši Leotara slavili u Zavidovićima, Nevesinjci namučili lidera pa pali u finišu

Urednik

Nevesinjci i Gačani prijeteljski odmjerili snage

Urednik

VIDEO / Rizični putevi na istoku Srpske, vlast i dalje ne reaguje

Urednik

Dušanka Zečević: Medicinska sestra divan poziv, važno je imati empatiju

Urednik

Turistička organizacija predstavila ponudu Trebinja u Beogradu

Urednik

Nemanja Gudelj ponovo na terenu poslije povrede koljena

Urednik

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete sa ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvati Pročitaj više